Keng Vichianrat van La Rive* vertegenwoordigde Nederland tijdens de internationale finale. Hij haalde net geen podiumplaats en eindigde op de gedeelde vierde plek. 'Nadat bekend was dat ik Nederland zou vertegenwoordigen tijdens de internationale finale ben ik direct gestart om veel te trainen met verschillende ingrediënten', vertelt hij. 'Ik had mijn zenuwen redelijk onder controle dacht ik, maar toch kreeg ik geen hap door mijn keel 's ochtends. Ik ben zelf tevreden over mijn prestatie en kijk er dan ook met een goed gevoel op terug.' Vichianrat was heel blij dat met lamsrug gewerkt moest worden. 'Hier had ik veel mee getraind. In mijn gerecht heb ik met diverse smaken gespeeld en zo een mooi smakenpalet gepresenteerd. Het dessert vond ik erg lastig, maar iedereen maakt foutjes tijdens de wedstrijd, dus daar moet je niet te lang stil bij blijven staan. Het was een prachtige ervaring om aan deze wedstrijd mee te mogen doen", aldus Vichianrat.
Benelux finale
In totaal deden er drie Nederlandse en twee Belgische chef-koks mee aan de voorronde, de Prix Culinaire Le Taittinger Benelux. Keng Vichianrat nam het in deze finale op tegen Joris Gerrits van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden en Sander van Zandvliet van restaurant Valuas* in Venlo. Nicholas Tsiknakos van Hotel Manos werd gekozen als Belgische winnaar.
Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger'
Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseerde zes landen ieder hun eigen voorronde. Groot-Brittannië nam dit jaar voor het eerst deel aan de competitie. De nationale finale stond daar onder leiding van de bekende BBC presentator en chef van Le Gavroche** Michel Roux Jr. Na de nationale finales streden de winnaars in Parijs om de internationale titel. Taittinger is één van de weinige familiebedrijven in de Champagne, geleid door Pierre-Emmanuel Taittinger. Het inmiddels wereldberoemde huis werd opgericht in 1734 door Jacques Fourneaux.
Jonathan Zandbergen
Vorig jaar won cef-kok Jonathan Zandbergen de internationale finale van de Prix Culinaire ‘Le Taittinger’ in Parijs. Hij was de vierde Nederlander die deze titel wint.