Hobbychefs
Met AirDnD.nl wordt het voor hobbychefs mogelijk om hun culinaire creaties te delen met gasten die zij ontvangen in hun eigen huiskamer. Tijdens de testperiode van de website, die eind augustus is gestart, hebben zich ruim 500 hobbychefs aangesloten bij AirDnD. Rob Lagendijk, CEO en medeoprichter AirDnD.nl: 'Ons doel is om binnen 1 jaar 500.000 Nederlanders bij elkaar aan tafel te brengen om zo ons land gastvrijer en gezelliger te maken. We hebben nu in ieder geval al de meest uitgebreide menukaart van Nederland.'
Impact op horeca
Op donderdag 29 oktober zal de officiële lancering van AirDnD.nl plaatsvinden in de Rotterdamse Markthal. Gert Blom, Sterrenchef van restaurant Amarone zal daar over de impact van huiskamerrestaurants op de horeca spreken. Blom: 'Eten verbindt en het is prachtig dat AirDnD.nl met hun deelplatform Nederlanders bij elkaar aan tafel brengt.'
Concurrentie
Tegenover magazine WijnSpijs meldde Langedijk eerder: ‘Wij willen kookliefhebbers bij elkaar brengen voor kwaliteitsontmoetingen.’ Langedijk verdiepte zich in de juridische aspecten van het initiatief. ‘De thuiskoks voeren hun hobby uit en tot een bepaald bedrag mag je dan belastingvrij bijverdienen’, zegt hij. ‘Net zoals iemand die truien breit voor de hele buurt en daar een klein bedrag voor vraagt.’ Volgens hem zullen thuiskoks die slim inkopen er wel een zakcentje aan overhouden, maar om grote bedragen zal het niet gaan. ‘Mensen mogen ook niet vijf keer per week hun huis openstellen als restaurant.’ Zelf ziet Langedijk AirDnD als een aanvulling op de culinaire branche, maar niet zozeer als een concurrent. ‘Als jij je als chef zorgen gaat maken over hobbykoks, moet je jezelf achter de oren krabben’, zei hij tegen het culinaire magazine. ‘We laten professionele horeca niet toe op het platform, dat zou vervuiling zijn. AirDnD is er puur voor bestemd om hobbykoks met elkaar in contact te brengen en kruisbestuiving te laten plaatsvinden. Het is geen klantjepik van restaurants.’