Het grand café is uit haar jasje gegroeid, legt eigenaar Martin van Bourgonje uit waarom er een nieuwe keuken wordt geplaatst. ‘We hebben een heel goede zomer gehad, ook omdat mensen op vakantie gingen in eigen land. Daardoor kregen we capaciteitsproblemen. Na de verbouwing beschikken we over twee lijnen, waardoor à la carte en partijen naast elkaar kunnen lopen. De oppervlakte wordt met een derde uitgebreid.’
Boetiekhotel
De hal heeft volgens Van Bourgonje straks de uitstraling van een boetiekhotel. ‘Twee jaar geleden hebben we het restaurant verbouwd, met daarbij een belangrijke rol voor kunst. Daarvoor komt nu ook meer plek in de hal. We willen iets bijzonders neerzetten, iets dat een wow-gevoel oproept bij gasten.’
Kamers
Die gasten verblijven straks ook op opgefriste kamers. Van Bourgonje: ‘We hebben ze volledig leeggehaald, dan zie je het best in welke staat ze verkeren. Alles wordt opnieuw geschilderd en/of voorzien van een nieuw behang.’
De ondernemer hoopt half februari de deuren weer te openen. ‘Op dit moment zijn we gesloten vanwege vakantie. Daar hebben we twee weken bij aan geplakt, zodat we deze verbouwing kunnen doen.’
Investeren in medewerkers
Van Bourgonje vindt het belangrijk om juist nu te investeren. ‘Omdat er nu geen gasten zijn. Bovendien is het goed voor het teamgevoel. In Noord-Holland is het moeilijk om aan mensen te komen. Ik geloof erin dat wij als bedrijf iets moeten bieden, waardoor ze graag bij ons werken.’
Hoewel er op dit moment veel onzekerheid is, is hij ervan overtuigd dat gasten straks weer komen. ‘Merlet ligt dicht bij het strand en in een omgeving die ruimte biedt. Natuurlijk scheelt het dat wij al 25 jaar eigenaar zijn van het pand, maar het is belangrijk om te blijven investeren. Hoeveel we er nu in stoppen? Ik denk dat we uitkomen op een bedrag dat ligt tussen de drie en vier ton. Ik trek mijn portemonnee leeg, maar het is nodig.’