Persconferentie 15 februari: alles kan weer open in deze drie stappen

Persconferentie 15 februari: alles kan weer open in deze drie stappen

Nederland gaat weer open. Alleen niet in één keer. Maar in drie stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar, zo laat zorgminster Ernst Kuipers weten op de persconferentie op 15 februari.

Stap 1: per direct

Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Stap 2: 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden.

Mondkapje, 1,5 meter afstand en vaste zitplaats

Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Stap 3: 25 februari - geen coronapas meer en normale openingstijden

De laatste stap wordt gezet op vrijdag 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden en nemen we afscheid van: het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan.

1G bij meer dan 500 mensen

Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen. Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

Ernst Kuipers: 'Afstand houden en een mondkapje op doen blijft verstandig, maar valt niet langer meer onder de verplichte maatregelen.'

Het kabinet kijkt op 15 maart nog eens naar enkele coronamaatregelen die deze maand nog niet komen te vervallen, zegt Kuipers. Ook de regel dat voor binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers bewijs van een negatieve test moet worden gegeven, wordt dan opnieuw gewogen. 'We mogen optimistisch zijn, maar moeten voorzichtig blijven: corona is niet weg. Het aantal besmettingen is ontzettend hoog. Dus wees nog steeds voorzichtig.'

Waarom niet alles open gooien

Of ook overwogen is om alles ineen keer open te gooien? 'Zeker, maar dan is er een reëel kans dat er teveel uitval is onder personeel en dat de druk op de zorg toch nog te groot wordt.'

De minister zegt wel echt optimistisch te zijn, omdat de omikron variant minder ziekmakend is en veel mensen weerstand hebben opgebouwd. Honderd procent garantie dat er niet weer een nieuwe lockdown komt, kan hij niet geven. Dit met het oog op een nieuwe variant, of wanneer ouderen niet langer meer beschermd blijken. Daarom wordt ook gekeken naar een lange termijnaanpak.

Testen voor toegang

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Volgens Kuipers is er voldoende capaciteit voor het testen voor toegang bij grote evenementen.

Isolatie

Het isolatieadvies wordt versoepeld per vrijdag 18 februari. De isolatieduur wordt verkort van minimaal 7 dagen naar 5 dagen (indien 24 uur klachtenvrij). Iedereen gaat nog steeds in isolatie na een positieve test. Ook als iemand een boosterprik heeft gehad.

Wanneer je positief bent getest met coronaklachten begint de isolatieperiode vanaf het moment dat je klachten kreeg. Wanneer je positief getest bent zonder coronaklachten begin je met tellen vanaf de datum van de test.

Reizen naar het buitenland

De coronasituatie in een land is niet langer doorslaggevend voor de kleur van het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s wegen weer mee. Dat maakt reizen naar landen buiten Europa op korte termijn weer mogelijk. De quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland vervalt vanaf 25 februari.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.