Coronatoegangsbewijs blijft van kracht in horeca

Coronatoegangsbewijs blijft van kracht in horeca

Ondanks de breed gedragen oproep om het coronatoegangsbewijs af te schaffen, blijft deze van kracht. Wel wordt gesproken over verdere versoepelingen wat betreft vaste zitplaatsen, 1,5 meter afstand en sluitingstijden.

Het gaat om een voorstel: eerst moet het OMT adviseren of de versoepelingen kunnen doorgaan. 58 KHN-afdelingen uit heel Nederland roepen in een persverklaring op tot het afschaffen van het corona toegangsbewijs (CTB). ‘De horeca is de huiskamer van de samenleving, waar iedereen welkom is en zich ook welkom zou moeten voelen. We willen onze gasten niet controleren.’

Coronatoegangsbewijs blijft van kracht

Maar minister Kuipers van Volksgezondheid schrijft in een brief aan de Kamper dat het huidige coronatoegangsbewijs van kracht blijft in de sport, cultuursector en horeca. Verdere versoepelingen zouden daardoor kunnen doorgaan, zoals het loslaten van de mondkapjesplicht of de 1,5 meter afstand. Nu geldt '3G'. Dan kan iedereen naar binnen die is gevaccineerd, onlangs corona had of een negatieve testuitslag heeft.

Loslaten 1,5 meter afstand

Het kabinet wil dat stadions en theaters vanaf volgende week vrijdag geen 1,5 meter meer hoeven aan te houden en dus veel meer mensen binnen kunnen laten. Dat schrijft minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wil het kabinet het mogelijk maken dat de sluitingstijden in bijvoorbeeld de horeca verruimd worden tot uiterlijk 01.00 uur. Eerder donderdag bevestigen ingewijden dat nieuws. 

Vaste zitplaatsen

Voor plekken met maximaal vijfhonderd zitplekken zou ook geen vaste zitplaats meer nodig zijn, voor locaties met meer stoelen wel. Het kabinet wil verder van het Outbreak Management Team (OMT) weten of testen voor toegang, ook bekend als '1G', helpt bij grotere groepen zonder zitplaats. Dan kan bijvoorbeeld de nachthoreca open en kunnen evenementen doorgaan. Bij 1G moet iedereen, ook gevaccineerden of mensen die onlangs corona hebben gehad, vooraf een test doen.

Voorstel

Het gaat om een voorstel: eerst moet het OMT adviseren of de versoepelingen kunnen doorgaan. Premier Mark Rutte kondigde de brief met de voorstellen woensdag aan als 'een soort wat-zou-het-kunnen-zijn-pakket'.

Intrekken thuiswerkadvies

Ingewijden meldden woensdag al dat het kabinet ook het thuiswerkadvies wil intrekken. Vanaf het einde van februari zouden vrijwel alle coronamaatregelen vervallen, mits het volgens de medische experts kan. Dan zouden ook het mondkapje en de 1,5 meter afstand verdwijnen. Het kabinet heeft het OMT gevraagd of het houden van afstand per 25 februari niet meer hoeft.

Dinsdag persconferentie

Vrijdag komt het OMT bij elkaar om te praten over de vraag wat er vanaf volgende week versoepeld kan worden. Dinsdag volgt er een persconferentie, waar zorgminister Ernst Kuipers het besluit van het kabinet toelicht. Dat doet hij zonder Rutte. Die zit dan in de Eerste Kamer voor een debat. Kuipers zal de persconferentie vaker alleen gaan doen, is de verwachting.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.