Volgens Edwin Vlek verlaten veel medewerkers de horeca, vrijwillig of noodgedwongen, 'terwijl ze hard nodig zijn om de sector weer op te bouwen.'
'Routekaart nodig'
Hij wijst op de 90.000 horecamedewerkers die volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek sinds het begin van de coronacrisis de sector hebben verlaten. 'Er is een duidelijke routekaart nodig naar de heropening toe, zodat ook horecamedewerkers keuzes kunnen maken voor hun toekomst én voor de sector', aldus Vlek.
Het openen van de terrassen op korte termijn leek volgens FNV Horeca 'het eerste sprankje hoop in deze bange en lange tijd'. Vlek zegt te begrijpen dat de gezondheid voorop staat, maar vindt het ook van levensbelang dat er wordt gekeken naar de gevolgen van de coronamaatregelen.
De kans is klein dat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie versoepelingen aankondigen voor de horeca die volgende week al ingaan. Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen van 21 april pas op z'n vroegst vanaf 28 april ingaan. Mogelijk verdwijnt vanaf dan de avondklok en kunnen de terrassen weer open.