'Strengere coronamaatregelen in de maak'

'Strengere coronamaatregelen in de maak'

Het kabinet wil strengere maatregelen nemen in de strijd tegen het coronavirus, melden bronnen aan RTL Nieuws. Het gaat bijvoorbeeld over het beperken van de groepsgrootte naar twee personen en het tijdelijk sluiten van musea, bioscopen en theaters.

Met deze maatregelen wordt de huidige gedeeltelijke lockdown aangescherpt. De maatregelen zijn zondagmiddag tijdens informeel overleg tussen de meest betrokken ministers op het Catshuis afgesproken. Maandag worden de maatregelen uitgewerkt; dinsdag volgt het officiële besluit en een persconferentie.

Nog maar twee mensen op straat

In de huidige plannen gaan musea, bibliotheken, bioscopen en theaters in ieder geval voor twee weken dicht. Ook zal het maximum aantal mensen dat samen op straat mag wordt verder verlaagd: van vier naar twee. De strengere maatregelen gaan waarschijnlijk vanaf donderdag in.

Avondklok

Verder willen de meest betrokken ministers onderzoeken of regionaal eventueel nog strengere maatregelen kunnen worden genomen. Daarbij wordt gedacht aan regionaal een avondklok invoeren of regionaal een gehele lockdown afkondigen.

Besluit nog niet genomen

Er wordt dinsdag een besluit genomen over de te nemen maatregelen. Nu is er nog geen overeenstemming. Er zouden nog andere plannen op tafel liggen, waarover nog in de hele breedte gediscussieerd wordt. Welke dit zijn, is niet bekend. Wel zou het niet realistisch zijn dat de zwaarste van die plannen worden ingevoerd, zeggen bronnen.

Zondag werd er lang overlegd op het Catshuis. Een deel van het kabinet sprak daar met RIVM-baas Jaap van Dissel over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Er werd intensief gesproken over de sociale, economische en medische belangen die samenhangen met de coronamaatregelen.

Premier Mark Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie nog geen redenen te zien voor extra coronamaatregelen. Wel was het mogelijk 'dienstig' om extra maatregelen te nemen, zodat de daling van het aantal coronabesmettingen sneller gaat. Nieuwe regels moeten wel goed afgewogen worden met mogelijke economische schade, zei hij toen.

Dinsdagavond is er weer een persconferentie met Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Zij geven dan meer duidelijkheid, waarschijnlijk ook over de kerstvakantie en de horecasluiting.

Het aantal coronabesmettingen was zondag onder de 9000 gezakt, terwijl die vrijdag nog boven de 11.000 lagen. Toch blijft de druk op de zorg onverminderd groot. Volgens ingewijden geven de dalende cijfers nog geen reden tot juichen.

Horeca vreest sluiting voor 2020

De horeca vreest dat hen een sluiting voor de rest van het jaar boven het hoofd hangt. Hugo de Jonge meldde dinsdag 27 oktober tijdens het persmoment in een bijzin dat het huidige pakket maatregelen nog tot in december van kracht zal blijven. Maar dat was nog geen kabinetsbesluit.

Zware dobbber

De horeca werd moedeloos van de boodschap van minister Hugo de Jonge dat de huidige coronamaatregelen tot zeker december van kracht blijven. ‘Voor veel ondernemers is dat een zware dobber. Het eigen vermogen is vaak voor een groot deel op en de schulden stapelen zich op’, zegt voorman Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.

Willemsen was ook over het geboden steunpakket dat eerder naar buiten kwam al niet te spreken. ‘Het is niet meer dan een goedbedoelde fooi. Als we 100 procent gesloten moeten blijven, moeten we ook 100 procent gecompenseerd worden. Bovendien komt het geld dat wel wordt geboden te laat. Bedrijven kunnen pas half november een aanvraag doen voor een bijdrage aan het loon en de vaste lasten. Maar dan hebben we de lonen over oktober en november dus al weer zelf voorgeschoten.’