Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen - waaronder het laatste OMT advies - en gesprekken die KHN voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans uitermate klein dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari. De hoop dat restaurants half december open zouden kunnen, lijkt hiermee tevergeefs.
‘Het toekomstperspectief is deze week volledig weggeblazen: de financiële gevolgen vanwege de overheidsmaatregelen zijn desastreus. Dit zorgt voor een uitermate somber beeld voor de horeca voor de komende 1,5 maand.’
Duidelijkheid!
De organisatie roept het kabinet dringend op om vrijdag na de ministerraad direct met meer duidelijkheid te komen, in ieder geval over extra financiële steunmaatregelen voor de horeca.
‘Omzet gehalveerd’
KHN maakt zich grote zorgen over het toekomstige horecalandschap. Uit een recente enquête van KHN blijkt dat horecaondernemers verwachten dat de omzet in 2020 met 50 procent zal dalen ten opzichte van 2019.
Inmiddels is er door ondernemers 3,5 - 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. ‘De reserves zijn nu op, horecabedrijven staan op omvallen en de sector kan niet langer wachten op openingsperspectief.’
'De wanhoop nabij'
KHN-voorzitter en zelf ook horecaondernemer Robèr Willemsen: 'Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De paniek en onrust is groot, ondernemers zijn radeloos. De volksgezondheid staat voor de horeca ook op nummer 1, dit hebben we de afgelopen 9 maanden bewezen. We zoeken absoluut niet de randen op, maar de hele sector wordt nu - lijkt het - opgeofferd voor de volksgezondheid, terwijl er geen evenredige steun c.q. perspectief wordt geboden.
Dit is niet eerlijk tegenover alle ondernemers die hun levenswerk in rook zien opgaan, met pijn in het hart afscheid moeten nemen van betrokken medewerkers en op korte termijn - zonder extra steun - niet eens meer open kunnen omdat ze failliet zijn. Ik doe dan ook een klemmend beroep op het kabinet, om zo snel mogelijk met toezeggingen voor aanvullende steun te komen en met ons mee te werken richting een verantwoorde opening op uiterlijk 12 januari, maar liever eerder.’ Ondanks het uitblijven van een kabinetsbesluit hebben veel ondernemers nu al gezegd met Kerst niet open te gaan.
‘De horeca kan en wil op een veilige manier - volgens protocol en mét slimme maatregelen - zo snel mogelijk de deuren openen, maar dat wordt gezien de uitspraken van de laatste dagen dan na de kerstvakantie’, aldus de brancheorganisatie.
Aanvullende steun op korte termijn is noodzakelijk om te voorkomen dat meer dan 50 procent van de sector op korte termijn failliet gaat. KHN roept het kabinet op daar per omgaande uitsluitsel over te geven.
Fieldlabs voor versoepeling horeca
KHN maakt zich nog steeds hard voor een spoedige heropening van de sector.
Achter de schermen wordt er met partners (MKB-Nederland en VNO-NCW) alles aan gedaan om tot veilig en verantwoorde heropening te komen, maar de ministeries staan hierin grotendeels stil.
Vorige week gaf premier Rutte aan dat er pas met de praktijkproeven - fieldlabs - gestart kan worden als fase waakzaam is bereikt. Dat is het niveau van 3600 positieve testen per dag. Volgens KHN is dat te veel te laat.
Wat is de fase waakzaam?
Risiconiveau 1 'waakzaam'
- Bij minder dan 50 positieve testen per 100.000 inwoners in een week.
- In eet- en drinkgelegenheden moeten mensen op aangewezen plekken zitten.
- Ook moeten gasten vooraf reserveren en een checkgesprek ondergaan.
- Bij een uitvaart mogen maximaal 100 binnen en 250 mensen buiten aanwezig zijn.
- Draag een mondkapje in winkels.
‘Er is geen perspectief, aanvullende steun blijft veel te lang uit, de uitrol van de NOW-regeling en de TVL laat erg lang op zich wachten en ook starters met verkeerde sbi-codes staan nog steeds met lege handen; de branche staat op omvallen’, klinkt het boos in een persverklaring van de brancheorganisatie.
‘Fieldlabs hadden de afgelopen weken al gestart moeten zijn. Gezondheid en verantwoord ondernemen in de horeca hoeven elkaar zeker niet te bijten. KHN is ervan overtuigd dat de uitkomsten van de fieldlabs bevestigen dat de horeca op een verantwoorde manier open kan - ook op basis van de rapportage van het crisislab.
Uit dat rapport - waarin vragen van KHN over de effectiviteit van de coronamaatregelen worden beantwoord door wetenschappers van de Radboud Universiteit - blijkt in ieder geval dat er buiten geen beperkingen nodig zijn.
KHN heeft richting de heropening concrete voorstellen voor gerichte extra maatregelen opgenomen in het al bestaande horeca-protocol. Bijvoorbeeld het aanwijzen van een corona-coördinator die verantwoordelijk is voor de naleving van de coronaregels in het bedrijf. Met die maatregelen moet een verantwoorde opening van de horeca mogelijk zijn. Liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk na de kerstvakantie op 12 januari.
Aanvullende steunmaatregelen
Pas begin december wordt duidelijkheid verwacht over aanvullende steunmaatregelen. Dan komt er een Kamerbrief. ‘Maar de horeca kan daar niet langer op wachten. De problemen zijn nu! Bij een groeiende groep horecaondernemers loopt het water inmiddels naar binnen, dat ze bijna in staat zijn om de zaak gewoon open te gooien.’