‘Nadat dinsdag de definitieve regeling bekend is geworden, is er met man en macht gewerkt om de laatste tests uit te voeren’, zegt Fred Paling, voorzitter Raad van Bestuur van UWV. ‘De resultaten zijn positief en dat betekent dat het loket, zoals we wilden, maandag 6 april open kan. Ik heb ongelooflijk veel waardering voor de medewerkers die alles op alles hebben gezet om dit mogelijk te maken.’
Werkgelegenheid behouden in moeilijke tijden
De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.
Rekentool NOW-regeling:
Uitbetaling binnen vier weken
UWV verwacht werkgevers die een complete aanvraag indienen binnen twee tot vier weken te kunnen uitbetalen. ‘Vaak zal het zelfs sneller gaan’, aldus Paling. ‘Van belang is wel dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen.’ Om werkgevers daarbij te helpen is op de website van UWV een checklist te vinden met de benodigde gegevens.
Tienduizenden aanvragen per dag
UWV rekent op tienduizenden aanvragen per dag. Paling: ‘We zijn daar op voorbereid. Mocht de aanloop te groot worden, dan is er een soort wachtrijmechanisme ingebouwd, waarbij mensen gevraagd wordt het iets later nog eens te proberen. Sowieso is het natuurlijk prettig als de aanvragen een beetje gespreid binnenkomen. We hopen dat werkgevers, indien mogelijk, daar rekening mee willen houden. Niettemin, alles is in een recordtempo neergezet. Dus het is onvermijdelijk dat we nog tegen onvoorziene zaken en knelpunten aanlopen. Die proberen we dan zo snel mogelijk op te lossen, maar we vragen om begrip daarvoor.’
Horeca gesloten
De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven gelden tot en met 28 april. Scholen en de horeca blijven tot die tijd dicht. Het is geen zekerheid – zelfs verre van – dat het pakket van tafel gaat na april. ‘Ook na 28 april gaan we nog niet terug naar de normale situatie. Daarna gaat niet alles meteen open, maar gefaseerd’, meldde Rutte een week geleden tijdens de persconferentie.