KHN heeft een concreet protocol gepresenteerd aan het ministerie van Economische Zaken, zodat horecaondernemers goed invulling kunnen geven aan de 1,5 meter economie in de horeca. KHN is in afwachting van een reactie vanuit het ministerie op het concept-protocol om dit snel en op tijd voor 19 mei te kunnen uitrollen.
Enorme tegenvaller
'Het besluit komt niet onverwacht, maar is toch een enorme tegenvaller. Desalniettemin gaan we keihard door met de voorbereiding voor de dag waarop er een versoepeling van maatregelen voor de horeca komt. Zodra dit aan de orde is, willen we daar op een verantwoordelijke manier meteen op in kunnen spelen.' Premier Marc Rutte zei hierover dat hij het ‘misverstand’ de wereld uit wil helpen dat sectoren direct open kunnen als er een plan ligt. 'Er spelen nog twee belangrijke zaken: Hoe zit het met de druk op de zorg? En hoeveel ruimte is er op straat? Dat zijn belangrijke voorwaarden', aldus de premier.
Geen evenementen tot 1 september
Voor vergunning- en meldingsplichtige evenementen betekent deze beslissing dat dergelijke evenementen tot 1 september verboden blijven. KHN: 'Een begrijpelijk besluit maar wel een grote teleurstelling voor alle betrokken partijen. Wel biedt deze beslissing in ieder geval eindelijk meer duidelijkheid, zodat de sector hier qua voorbereidingen ook op kan inspelen.'
Belang van extra maatregelen wordt steeds groter
Door de verlenging van de maatregelen, wordt de noodzaak van extra steunmaatregelen op het bestaande noodpakket nog groter net als de KHN-verbeterpunten voor de huidige steunmaatregelen. Het huidige noodpakket vanuit de overheid helpt op verschillende onderdelen, maar is niet lang niet voldoende om de doorlopende kosten te dekken bij een volledige sluiting, zonder omzet. Naast de actieve lobby die KHN voert voor cruciale verbeterpunten met betrekking tot de NOW-regeling en de reparatie van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), is KHN van mening dat er zo spoedig mogelijk aanvullende steunmaatregelen moeten worden genomen. Er is een noodpakket deel II nodig, misschien zelfs specifiek voor de horeca, omdat daar het overgrote deel van de bedrijven sinds 15 maart tot en met in elk geval 19 mei 2020 gesloten is.
Uit recent onderzoek van KHN onder haar leden blijkt dat 10 procent van de respondenten daarvoor nu al geen buffers hebben. Een kwart zegt het nog niet maximaal een maand te kunnen uithouden en eenderde denkt het niet maximaal twee tot drie maanden te kunnen uitzingen. De nood onder horecaondernemers is groot, snel handelen door de overheid is gewenst.'
Horecaondernemer Won Yip zei eerder over de NOW-regeling: 'We mogen geen mensen ontslaan om gebruik te kunnen maken van de NOW-regeling. Maar ondertussen moeten we het wel blijven voorschieten. De maanden maart en april nemen we voor lief, maar als de maatregelen na 28 april weer worden verlengd, gaan we serieus overwegen of we nog wel gebruik willen en kunnen maken van de regeling.’ Hij noemt de regeling misleidend.