Verspillingsfabriek Hutten officieel geopend

Verspillingsfabriek Hutten officieel geopend

Aandacht vragen voor voedselverspilling, dat wilde cateraar Bob Hutten. Met zijn Verspillingsfabriek is dat gelukt. De fabriek verwerkt vlees en groenten die 'over' zijn tot soepen en ragouts. Het initiatief van de cateraar draaide maandenlang proef maar is vanaf 1 april echt op stoom.

Naar schatting wordt wereldwijd jaarlijks 44 procent van de geoogste groenten ongebruikt weer weggegooid. En 19 procent van de granen. Ook in Nederland verdwijnt jaarlijks voor een vermogen aan prima voedsel in de vuilnisbak. Naar schatting gaat het in totaal om twee miljoen ton. Met een geschatte economische waarde van €5 miljard.
Hutten, directeur van het gelijknamige cateringbedrijf in Veghel broedde al langer op een manier om in ieder geval zijn steen te kunnen bijdragen aan dit probleem. ‘De directe aanleiding was het Beter Eten Congres in 2011. Ze vroegen Hutten of we dat wilden verzorgen. Daar zei ik ‘ja’ op maar met als voorwaarde dat het congres tien antwoorden moest opleveren om de voedselverspilling te verminderen.’ Eén van de resultaten was het vervolgens ophalen van onverkochte groenten bij een aantal supermarkten in de regio. Hutten startte niet alleen een pilotproject om dit mogelijk te maken, ook werd een ‘waste-coördinator aangesteld en kwamen er plannen voor een eigen fabriek waarin reststromen van telers, tuinders, veilingen, ‘versnijders’ en producenten verwerkt zouden kunnen worden tot hoogwaardige soepen, ragouts, sauzen en maaltijdcomponenten.

Verspillingsfabriek
Op 1 april opende officieel zijn Verspillingsfabriek. Na maandenlang sleutelen aan de recepturen ging De Verspillingsfabriek ook daadwerkelijk op grote schaal produceren. Op het bedrijventerrein waarin Hutten al langer gevestigd is nam het bedrijf een leegstaande hal over waarin hij de faciliteiten realiseerde om dit te doen. Dat deed hij in nauwe samenwerking met het Wageningen University and Research Centre en (studenten van) HAS Hogeschool. ‘Dit is echt gestart vanuit idealisme. Wij hebben 250 koks in dienst die niet gehinderd worden door het werken volgens vaste systemen. Er is dus veel vakmanschap in huis om dit probleem op een creatieve manier aan te pakken. Natuurlijk, we blijven ondernemers, maar we kunnen ook een probleem oplossen.’ De kerngedachte is simpel. Door samen te werken met meerdere collega’s worden hier de reststromen verwerkt tot prima maaltijden. Vacuüm verpakt gaan ze de markt op onder de merknaam Barstensvol.

Circulaire economie
De Verspillingsfabriek is gevestigd in ‘Three Sixty’. Een pand waar bedrijven gevestigd worden die nadrukkelijk circulaire oplossingen voor ogen hebben. Tevens komt er in 360 een kenniscentrum op het gebied van verspilling en om mensen meer bewust te maken van de mate waarin er voedsel verspild wordt. Maar ook Foodsquad is er gevestigd, het innovatiecentrum waar Hutten bij betrokken is. Hier wordt driftig gewerkt aan antwoorden op wat een gezonder leefpatroon op kan leveren voor het terugdringen van ziektes als diabetes, het sneller herstellen na een operatie en het hebben van vitale medewerkers. Dit innovatienetwerk test en ontwikkelt met een aantal partners voedselinnovaties p het gebied van duurzame ketens, vitaliteit en specialistische voeding. Nu al komen er met regelmaat lokale bestuurders naar de locatie om er te vergaderen of voorgelicht te worden. Om die reden zijn er meerdere creatief ingerichte werkruimtes gerealiseerd en is er een auditorium waar sprekers hun verhaal kunnen doen.
Hutten: 'Brabant moet de beste ter wereld worden op het gebied van de (voedsel)verspilling. Er zijn nu al zes andere bedrijven die in dit pand erbij willen kruipen. Allemaal bedrijven die werken aan de totstandkoming van een 360 graden circulaire economie. En dat is mooi.’

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.