Rene Tijhuis, eigenaar van Lucky The feel good provider in Rijssen, Jorn Lukasczcyk, eigenaar club Basis in Utrecht en Jeroen van Broekhoven, eigenaar Fox Nightlife Stadskanaal stuurden een brief naar Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat. 'Sinds 16 maart zijn onze bedrijven gesloten vanwege de coronamaatregelen. Sinds 1 juni en 1 juli zijn de meeste bedrijven en sectoren weer geopend. Echter voor ons is aangekondigd dat discotheken, nachtclubs en vergelijkbare dansgelegenheden gesloten blijven tot 1 september. Zonder uitleg, enig perspectief, en zonder mogelijkheid tot gesprek, maakt ons dat ten einde raad', zo staat in de brief. Daarom heeft Nachtbelang op 12 augustus 2020, middels een brief wederom opgeroepen om samen met ons te werken aan een veilig perspectief voor de nachthoreca.'
Manifest nachthoreca
Het manifest is een initiatief van Nachtbelang, een samenwerking van onder andere KHN en HorecaBrains. Nachtbelang vertegenwoordigt alle clubs & nightlifebedrijven in Nederland.
Clubs & nightlifebedrijven hebben een protocol opgesteld voor een veilige heropening. 'Net als in de luchtvaartbranche, beperken wij het risico op besmetting door juiste ventilatie en strikte hygiënemaatregelen. Uiteraard zullen wij onze bezoekers scannen, een gezondheidscheck uitvoeren en contactgegevens van onze bezoekers per avond bijhouden zodat zij te traceren zijn bij een eventuele besmetting.'
A4_Manifest_Open_Clubs_en_Nightlifebedrijven-0021
De ondernemers vervolgen in hun brief: 'Over twee weken is het 1 september. Wij zouden het zeer betreuren als we dan weer enkel via een persconferentie moeten vernemen wat de nachthoreca te wachten staat', schrijven de ondernemers in de brief. 'Veel mensen in onze sector zijn radeloos. Daarom vragen wij u via deze weg dan ook dringend om op korte termijn alsnog het gesprek met ons aan te gaan.'
Slapend houden van cafés
Horecaondernemer Khalid Oubaha is een man van de natte horeca. Achttien horecazaken heeft hij, waarvan er nu vier geopend zijn. Voor corona was de omzetprognose voor de ondernemer geheel anders. ‘Die was echt mega geweest', zei hij in een eerder interview met Misset Horeca. 'Ik was richting de 19 miljoen gegaan voor al mijn zaken.’ Hij zegt het nu vol te houden door het merendeel van zijn zaken in slaapstand te houden tot april 2021. ‘De overheid heeft nog niets gezegd over het heropenen van clubs en feestcafés, en ik kan niet wachten totdat ik zekerheid krijg.’ Voor de zaken die hij nu nog gesloten heeft, is hij in gesprek met de verhuurders over de huurafdracht, heeft hij geen personeel meer in dienst en heeft hij alle abonnementen opgezegd. ‘De kosten zo minimaal mogelijk houden.’ Wanneer Oubaha weer groen licht krijgt om te openen, kan hij naar eigen zeggen snel schakelen en binnen no time al zijn zaken weer opengooien. ‘Voor nu moet ik zorgen dat we levensvatbaar zijn tot en met april 2021. Wat ons de eerste drie maanden is gebeurd, gaat mij niet weer gebeuren. Twee ton was ik per maand kwijt om iedereen in dienst te houden. Dus zes ton in totaal kwam uit eigen zak.’