De ingrepen leiden tot een reductie van 2000 kantoorbanen, ofwel 15 procent van de functies die niet direct te maken hebben met de bierproductie. Het reorganisatieprogramma, leidt in de periode 2015 tot en met 2017 tot 10 miljard Deense kroon (ruim €1,3 miljard) aan kosten. Daarvan wordt nog dit jaar 8,5 miljard kroon in de boekhouding verwerkt. De ingrepen moeten vanaf 2018 leiden tot een besparing van 1,5 à 2 miljard kroon per jaar.
Winst liet te wensen over
Carlsberg’s topman Cees 't Hart, de Nederlander die in juni overkwam van zuivelgigant FrieslandCampina, erkent dat de winstontwikkeling de afgelopen jaren te wensen overliet. ‘En daarom zetten we stappen om Carlsberg voor te bereiden op de toekomst.' Het Deense bedrijf heeft het al jaren lastig in Rusland, waar de markt de komende jaren niet zal aantrekken. Carlsberg schrijft daarom af op de waarde van zijn merken, evenals in China waar eerdere ingrepen niet tot het beoogde rendement hebben geleid.
Herziening strategie
Door de afboeking resteerde over het derde kwartaal een nettoverlies van 4,5 miljard kroon, tegen een winst van 2,1 miljard kroon een jaar eerder. De omzet steeg licht, van 18,1 miljard tot 18,3 miljard kroon. Carlsberg werkt ook aan een strategische herijking. Eind maart wordt daarover meer bekendgemaakt.