Cocktail scene bloeit ook buiten de randstad

Cocktail scene bloeit ook buiten de randstad

Tess Posthumus ziet dat de cocktail scene al een tijdje aan het bloeien is. Maar nu ook buiten de randstad. 'Gelukkig geen uitzondering meer.'

Voorheen groeide de Nederlandse cocktailcultuur vooral in Amsterdam. Nieuwe cocktailbars schoten daar uit de grond. Maar ook Rotterdam doet het steeds beter. Zo won Stirr de verkiezing van Best Cocktailbar, Best Bartender was Hani Asfdaai van bar Noah en de huidige Diageo World Class-winnaar Alberto Matallana komt van de Dr. Een mooi jaar voor onze Rotterdamse collega’s. Ook in andere steden zijn ze al een tijdje lekker met cocktails bezig. Zo mag Mr. Mofongo in Groningen, Demain in Nijmegen en Behind Bars in Utrecht in geen enkel Nederlands cocktaillijstje ontbreken.

Maar waarom schrijf ik nu dan over het opkomen van een Nederlandse cocktailcultuur? Omdat bovenstaande bars voorheen uitzonderingen waren. Zeldzame, vreemde eenden in het Nederlandse horecalandschap. En, de grote jongens deden buiten Amsterdam en Rotterdam nog nooit mee met de craft-cocktailbeweging. Tot nu toe tenminste. Want in Eindhoven opent in september een nieuw NH Collection hotel: Eindhoven Centre. Net zoals bij Krasnapolsky - ook van NH- mag ik me in Eindhoven bezighouden met het cocktailmenu en het trainen van het personeel. Bij mijn weten is dit het eerste high-end hotel buiten de grote steden, waar ze op dezelfde manier naar de bar kijken als naar het (hopelijk toekomstige sterren)restaurant.

Een mooie ontwikkeling. Want de opkomst van de cocktailcultuur verliep in Amsterdam en Rotterdam via de opkomst van kleine cocktailbars, en de beweging werd steeds groter. Bekende horecaondernemers gingen over op cocktails en een tijdje later volgden de boutique- en high-end hotelbars. De twee eerste stappen konden we al een tijdje in kleinere steden zien, maar de hotelbars lieten nog op zich wachten. NH Collection gaat daar voor Eindhoven verandering in brengen door de eerste rooftop-bar van de stad te bouwen, inclusief twee volledige cocktailstations.

Een mooie primeur voor ‘het zuiden’ en het wachten is op de (hotel)bars die volgen. Geweldig vind ik het, eindelijk a real cocktail lift-off! Wellicht heb ik in mijn enthousiasme een hotel over het hoofd gezien dat 1) buiten de Randstad is gevestigd en 2) de bar op hetzelfde niveau zet als een sterr(en)restaurant in het hotel. Stuur me dan even een berichtje, kom ik heel snel op bezoek.

Tess Posthumus is freelance hospitality professional en bartender bij het Amsterdamse Door 74. In 2015 werd ze verkozen tot Dutch World Class Bartender of the Year. Tessposthumus.com

Bekijk deze collectie

Drankenkaart

Duik in de wereld van smaak en verfijning met deze nieuwe collectie. Ontdek alles over de kunst van het samenstellen van de perfecte drankenkaart, van bieren tot cocktails, koffie tot thee en wijnen. Laat je inspireren door deskundige inzichten en trends die de gastbeleving naar een hoger niveau tillen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.