De proef werd gedaan door de Universiteit van Twente en alcoholinstituut Stap, in opdracht van het regionaal alcoholpreventieproject 'Verzuip jij je toekomst?'.
De organisatie vermoedt dat ook in de rest van Nederland vaak wordt doorgetapt. 'Het onderzoek is gericht op deze regio, maar het zal waarschijnlijk ook elders plaatsvinden.' Het project kondigde donderdag aan maatregelen te nemen tegen het zogenoemde doorschenken.
Zo krijgen de bij het project aangesloten gemeenten in de regio het advies om met lokale horeca afspraken te maken over het doortappen aan dronken gasten. Met de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit zijn volgens het project afspraken gemaakt om 'extra te letten op excessen.'
Het onderzoek was vooral gericht op het doorschenken aan jongeren vanwege de ,,grote zorg'' over de alcoholconsumptie in die groep. Eerder bleek uit landelijk onderzoek dat een deel van de jongeren (18 procent) die met alcoholvergiftiging in een ziekenhuis belanden, direct afkomstig was uit een horecagelegenheid.