Het convenant bevat afspraken tussen de Aziatische horecasector, UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over inspanningen van de sector en betrokken organisaties ten aanzien van opleiding, om- en bijscholing, stages, taalcursussen en banen. Het convenant heeft als doel het tekort aan Aziatische koks op korte termijn te verlichten en de Aziatische keukens in staat te stellen hun kwaliteit en authenticiteit te waarborgen, zo laten de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO), Thai Restaurant Association (TRA) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten in een gezamenlijk persbericht.
Minister Asscher en vertegenwoordigers van de Aziatische horecaverenigingen zullen het convenant op woensdag 1 oktober om 15.30 uur presenteren in Restaurant Sea Palace in Amsterdam. Bij de presentatie worden de gemaakte afspraken toegelicht. Het Convenant is het resultaat van een intensieve en constructieve dialoog tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, UWV en de Aziatische horecasector.
De herziene Wet arbeid vreemdelingen (Wav), die per 1 januari 2014 van kracht is , ontnam de Aziatische horeca de mogelijkheid om gespecialiseerde koks uit Azië aan te nemen. Volgens de nieuwe regels zouden Nederlandse koks zonder ervaring snel in de Aziatische keuken ingezet kunnen worden. Dat blijkt niet zo te zijn, stellen VCHO, TRA en KHN. Dat heeft geleidt tot minder omzet of tot sluiting van Aziatische restaurants.
Bij de behandeling van de Wav in de Eerste Kamer zegde minister Asscher op verzoek van VVD en CDA toe rekening te zullen houden met etnische- en culturele functie-eisen en maatwerk te zullen bieden voor de Aziatische horeca. Door het uitblijven van maatwerk diende de Tweede Kamerfractie van D66 in maart 2014 een motie in die de minister opriep om met de Aziatische horecasector tot afspraken te komen die passen binnen de gedane toezegging aan de Eerste Kamer. Tegelijk stelde VVD Tweede Kamerfractie kritische schriftelijke vragen over het uitblijven van het toegezegde maatwerk.