Drie keer beoordeelde Johannes van Dam in zijn recensies in het Parool een Amsterdams restaurant met de maximale score. In 2004 was Edwin Kats als chef-kok van La Rive in het hotel InterContinental Amstel Amsterdam de eerste.
Vier jaar later was die eer voor Jan de Wit van Le Restaurant en begin dit jaar werd ook het bezoek van de woensdag overleden Van Dam aan &samhoud places van Moshik Roth beloond met een 10.
Dit is een tien
‘Kippenvel kregen we ervan’, blikt Kats desgevraagd terug op de bewuste recensie van Van Dam. ‘Zeker die laatste zin is me heel erg bijgebleven. Hij wilde in eerste instantie een 10- geven, maar sloot af met ‘nee, het moet maar eens: dit is een tien’.’
Maken of breken
Kats, die in september in ’s-Hertogenbosch in het pand waarin voorheen Chalet Royal was gevestigd is gestart met Noble, weet nog dat het na storm liep in de periode na de publicatie van de recensie.
‘Van Dam kon je zaak echt maken of breken. Hij was alom bekend als zeer kritisch, maar kundig vakman.’
Afscheid bij La Rive
De chef-kok vertelt dat hij een goede relatie had met Van Dam. ‘Ik had hem uitgenodigd voor mijn afscheid bij La Rive en hij was er. Hij gaf mij een Laguiole-mes, ik denk niet dat er veel chefs zijn die zoiets van hem hebben mogen ontvangen.’