In vergelijking met oktober vorig jaar daalde het aantal toeristen dat Curaçao bezocht met 13 procent. Deze daling is volgens het toeristenbureau grotendeels te wijten aan het wegvallen van DCA. De noodlijdende luchtvaartmaatschappij ging begin oktober failliet en verzorgde haar laatste vlucht op 13 oktober.
Gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme van Curaçao Asjes zegt niet verrast te zijn door de slechte cijfers. ‘Ik heb hiervoor gewaarschuwd. Ik heb al vaak gezegd dat onze nationale luchtvaartmaatschappij van groot belang was voor onze economie. De komende tijd gaan we zien hoe groot de gevolgen zijn voor ons eiland.’
De grootste klap kwam van de Nederlandse markt. Het toerisme uit Nederland daalde met 21 procent in vergelijking met 2003. Dit komt door het wegvallen van DCA, maar ook doordat Air Holland vorig jaar met de prijzen stuntte. Dit lokte prijsdalingen uit bij DCA en KLM. Oktober 2003 werd, mede daardoor, een recordmaand met 8704 toeristen uit Nederland.
Nu Air Holland en DCA van het toneel verdwenen zijn, zijn de tarieven weer gestegen. In oktober kwamen 6865 Nederlandse. KLM heeft nu wel concurrentie van Dutch Caribbean Exel, maar die hanteert vergelijkbare tarieven en vliegt slechts twee keer per week.
De grootste daling in de regio is te zien bij Aruba (29 procent), Trinidad (53 procent) en de Dominicaanse Republiek (28 procent). Op andere regionale routes wordt de daling wat gecompenseerd. American Airlines heeft de route Willemstad-Miami overgenomen van DCA en de vluchten naar Jamaica worden verzorgd door Air Jamaica. Aeropostal verzorgt vluchten van en naar thuisbasis Venezuela. BonairExel verzorgt vluchten tussen Curaçao en buureiland Bonaire.