Bieko Rindt restaurant De Kleischuur Gouda wint 'Minder Zout, Meer Smaak Award'

Bieko Rindt restaurant De Kleischuur Gouda wint 'Minder Zout, Meer Smaak Award'

Dinsdag 24 september werd tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op het Euro-Toques Kookpodium gestreden om de 'Minder Zout, Meer Smaak-Award' 2024.

Zes teams van Smaakmakers hadden de opdracht een driegangen menu te bereiden voor de deskundige vakjury onder leiding van sterrenchef  Adrian Zarzo, ambassadeur van Nierstichting. Het menu mocht maximaal 2 gram zout bevatten.

Doel van de organisatie was het publiek te tonen hoe er smaakvol gekookt kan worden met minder zout. Interessant en inspirerend was te zien en proeven hoe de verschillende teams van ervaren chefs met deze opdracht te werk gingen. Er werd veel gewerkt met verse groenten, fruit en kruiden en eigentijdse bereidingstechnieken als fermentatie waarmee de ingrediënten dat extra pitje of zuurtje kregen waardoor de smaken optimaal naar voren kwamen.

Groeiende belangstelling

De zes teams bestonden uit een samenwerking van professionele chef-kok en aankomend talent. Opvallend was het aantal groenten georiënteerde restaurants zich voor deze wedstrijd hadden aangemeld, zij zijn immers als geen ander gewend te werken met nieuwe smaken en bereidingen. Ook de keuken met een klassieke Franse basis mochten de toeschouwers ervan overtuigen dat er vele smaakvolle en gezonde alternatieven voor zout bestaan.

Op het podium werd het belang van het gebruik van minder zout benadrukt. Teveel zout eten kan immers funest zijn voor je nieren. 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade waarvan een groot deel dit niet weet.

Winnaar Bieko Rindt

Chef-kok Bieko Rindt van restaurant De Kleischuur in Gouda en zijn compaan vielen op vanwege hun sterke relatie met streekproducten, wildpluk en eigen geteelde kruiden en eetbare bloemen. Zij werden dan ook winnaar van de 'Minder Zout, Meer Smaak-Award' 2024 en kregen onder andere een cheque van 500 euro.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.