Restaurant werkt met beperkte openingstijden voor peuters en baby's

Restaurant werkt met beperkte openingstijden voor peuters en baby's
Archieffoto ter illustratie Foto: Ton Kastermans

Restaurant Mossels & Meer in Oostkapelle stelde precies een jaar geleden nieuwe huisregels in: na half 6 zijn peuters en baby's niet meer welkom in de zaak. De regionale krant PZC schrijft dat de ondernemers, na wat aanloopproblemen, tevreden zijn over deze vorm van adult only-horeca.

Baby's en peuters tot half 6 welkom

Bij de entree van het Zeeuwse restaurant staat een bord met daarop de tekst: ‘Aankomst met baby’s en peuters tot uiterlijk 17.30 uur.’ Ondernemers Jac en Mariska Uytdewilligen, die de zaak al vijftien jaar runnen, vonden dat ze vorig jaar móesten ingrijpen. 'We hadden het gevoel dat we geen baas meer waren in eigen huis', zeiden ze tegen de krant.

Het stel heeft zelf drie kinderen, maar constateert dat jonge ouders hun kinderen soms te vrij laten in het restaurant. ‘Gasten kwamen om zeven uur of half acht aan met een klein kind dat al jengelde voor ze gingen zitten. En vervolgens vroegen ze ons of we konden opschieten met de bestelling, omdat de kleine naar bed moest’, zo tekent PZC op. ‘Het werd steeds erger: kinderen renden rond, terwijl onze medewerkers met zware mosselpannen rondliepen. Als je er iets van zei, kreeg je als reactie van ouders: ‘ach, laat dat kind’.’

Postitieve ervaring, na aanloopproblemen

Een jaar geleden plaatsten ze het bord bij de ingang van hun zaak.  ‘Ons idee is: als je nou uiterlijk half zes aankomt met kleine kinderen, dan ben je om zeven uur of half acht klaar. Dat is het tijdstip waarop de kinderen meestal moe en jengelig worden: die gasten kunnen dan lekker naar huis en de kinderen op tijd naar bed brengen. En de mensen die geen zin in kinderen hebben, komen gewoon wat later en kunnen op het gemakje eten.’

Restaurant Mossels & Meer kreeg met felle reacties te maken, zowel online, als in de zaak. Maar inmiddels is die storm gaan liggen en zijn Jac en Mariska Uytdewilligen tevreden over hun besluit. Ouders met kinderen komen eerder en laten hun kinderen niet meer door de zaak rennen, terwijl andere gasten van de rust genieten en daardoor langer blijven hangen en meer besteden.