De unieke locatie, het Nefkensgebouw, belooft de plek te worden om de dromen van de twee ondernemers waar te maken. ‘Genoeg ruimte voor zowel intieme zitplekken als een uitnodigend terras.’ Voor de grote opening van Broei in Amersfoort staat er echter nog veel op de planning. Knaapen en Simon: ‘Met de definitieve ontwerpen en aannemers zijn we klaar om te starten. De crowdfunding richt zich vooral op de realisatie van onze keuken, de 'culinaire broedplaats'.’
100 procent plantaardig menu
Binnen één dag heeft het duo 30 procent van het doelbedrag binnengehaald en binnen een week was al meer dan de helft van het doel bereikt. Als de financiering slaagt, biedt Broei Amersfoort deze zomer van ontbijt tot diner een 100 procent plantaardig menu. Met Broei Utrecht tonen de ondernemers aan dat een volledig plantaardige kaart naast ecologisch ook een commercieel duurzaam concept is.
Van koffietentje tot volwaardig restaurant
Broei groeide in Utrecht uit van bescheiden koffiehoek naar een volwaardig plantaardig restaurant. Maar ook de ondernemers zelf hebben een aardige ontwikkeling doorgemaakt. Stijn begon als biologiestudent en Danny startte zijn carrière als afwasser. Als eigenaren restaurant Vaartsche Rijn hebben ze samen de culinaire scene in Utrecht verrijkt.
‘We waren eigenwijs en durfden het soms aan om een compleet vegetarisch hoofdgerecht te serveren. Dat was in die tijd, rond 2013, heel uitdagend.’ Stijn vult aan: ‘Maar dit zette ons ook aan het denken: Hoe tof zou het zijn om iedereen te laten zien en proeven dat je heerlijk kunt eten zonder dierlijke producten te gebruiken?’ Zo begon 10 jaar geleden hun Broei avontuur.
Geen geitenwollensokken café
Met zo’n succes was voor de ondernemers een uitbreiding logisch. ‘Het is hoog tijd om Broei een nieuwe, grotere plek te geven. Daarom halen we Broei naar Amersfoort. Een stad waar plant-based dineren wel een kick kan gebruiken. En nee, we gaan geen geitenwollensokkencafé openen’, aldus Stijn.