Met Ferry gaan de Kok en de Maître voor een vaste locatie

Met Ferry gaan de Kok en de Maître voor een vaste locatie
Esther Woerdman (l), Robbert Hovenberg en Julian van Woesik van Pont 13

Na een lange periode van pop-up's van het Residence Inn Marriott Hotel in 2021 via de oude stoomslemper Lizboa op Zeeburg (2022) en de oude locatie van Slagerij de Beurs in het Eden Hotel op het Rembrandtplein afgelopen jaar, heeft De Maître, zonder de Kok, nu met de overname van Pont 13 een vaste plek in Amsterdam gevonden.

Robbert Hovenberg (de Maître) en de Portugese chef Miguel Costa (de Kok) vormden sinds 2021 het succesvolle pop-up restaurantduo De Kok en De Maître. Afgelopen winter kwam er een einde aan hun laatste project. een pop-up in de voormalige locatie van Slagerij de Beurs in het Eden Hotel aan het Rembrandtplein.

‘Miguel is teruggegaan naar Portugal om zijn droom na te jagen: het bouwen van een B&B met een table d’hôte op een eigen stukje land in de Alentejo in Zuid Portugal’, vertelt Hovenberg. ‘Ik wilde graag door met een restaurant en dan liefst op een vaste plek in Amsterdam.’

Uiteindelijk vond hij die plek in de vorm van Pont 13 in ’t IJ aan de Haparandadam in de Houthavens van Amsterdam. De pont stond al sinds de zomer vorige jaar te koop voor een kleine €700.000 bij een horeca-makelaar. ’Ik hoorde dat Pont 13 te koop stond’, vertelt hij.

‘En heb hard gewerkt om de financiering rond te krijgen. De bank was geen optie, maar gelukkig heb ik het vertrouwen van een paar private investeerders gekregen en zo eind december de koop rond kunnen maken. Het is natuurlijk een behoorlijk bedrag, maar je koopt wel de hele pont inclusief een ligplaatsvergunning voor de komende 10 jaar op een unieke locatie. Niet alleen de plek in het water, maar ook de stadswijk die nog in aanbouw is en het grote aantal bedrijven in de Houthavens.’

Simpel complexe gerechten

Anders dan bij de pop-up’s van ‘De Kok en De Maitre' gaat Pont 13 geen fine dining-menu voeren. ‘Dat past niet bij deze locatie’, stelt hij. ’We kunnen zeker 100 couverts binnen kwijt, nog eens meer dan 150 op het terras en een aanlegplaats voor 20 bootjes. En zo op ’t IJ is het ook een fantastische trouwlocatie of een plek voor partijen. Maar daarvoor moet je het aantal handelingen op het bord beperkt houden. We gaan zeker spannend en goed op smaak koken, maar dan à la carte en met niet meer dan vier mooie ingrediënten. Noem het maar complex simplisme wat we gaan doen.’

Voor de keuken heeft hij Melchor Soto Fernandez als culinair consultant aangetrokken. De voormalige creative chef van The Harbour Club. ‘Hij gaat mij voorlopig helpen met opstarten van de keuken en het menu. Het leuke is dat de tweelingbroer van Miguel, Diogo Costa vanaf de zomer de keuken gaat runnen. Hij heeft voorheen in de keukens van Tribeca**, Vane en Wiesen* gewerkt.’

Van Pont 13 naar Ferry

Hovenberg heeft Pont 13 in zijn eigen bedrijf aangekocht. ‘Samen met Julian van Woesik (ex Bar Alt) en Esther Woerdman, die beiden mede-aandeelhouder in de exploitatie bv worden, gaan we de bedrijfsvoering doen. Waarbij Woesik zich bezig gaat houden met de sales & marketing en de backoffice en Woerdman het op de vloer gaat aansturen.’

Hovenberg behoudt geen van de beide namen. ‘Zonder De Kok werkt de naam met de Maître niet. Dus we vonden het tijd voor een andere naam, die ook internationaal werkt, en bij de locatie past het om een nieuwe start te maken. Vanaf heden is de naam Ferry, perfect passend bij de locatie bovendien, begrijpelijk voor de expats die hier werken en ook voor toeristen. En niet geheel onbelangrijk bovendien nog vrij voor gebruik.’

Open voor partijen

Inmiddels is Ferry al gestart, maar dan alleen voor partijen. ‘Vanaf het moment dat we het overnamen, kwamen de aanvragen voor partijen haast automatisch. Het afgelopen weekend hebben we al een partij voor 80 man gehad en een walking dinner met 100 gasten. Maar het is nu nog wat lastig om losse gasten en partijen te splitsen. Vandaar dat we plannen hebben om in het ruim een aparte eventruimte voor 80 man te maken met een eigen ingang, achterterras en pantry.’

Vanaf april voor gasten

Ferry gaat per 1 april open voor gasten. ‘Dat is geen grapje, maar we gaan dan ‘all the way’ open’, vertelt Hovenberg. ‘Met lunch en diner met een spannend à-la-cartemenu helemaal passend bij wat gasten nu willen en bij onze locatie.’ Een onderdeel van de toekomst is nog een beetje spannend; de ligplaats is nu in beheer van het Amsterdamse Havenbedrijf en gaat in 2029 over naar de Gemeente Amsterdam. ‘Ik hoop dat de gemeente ook de toegevoegde waarde van de oude pont op deze locatie ziet en de vergunning na de 10 jaar gaat verlengen. Wij gaan er in ieder geval alles aan doen om ook voor de buurt onmisbaar te worden.’

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.