‘We zijn de afgelopen weken in elf verschillende dorpen en steden geweest om te bakken’, aldus de ondernemers, die in maart 2022 voor het eerst naar het oorlogsgebied reisden. ‘We begonnen in Borodyanka in het veiligere midden van Oekraïne, omdat we daar eerder waren geweest en beloofd hadden een keer terug te komen.’
Bakken met kogelvrije vesten aan
Vervolgens hebben ze friet - in totaal zo’n 15.000 porties - en snacks - meer dan 17.000 - gebakken in de Donbas-regio. ‘In Lyman bakten we verplicht met kogelvrije vesten aan op slechts zeven kilometer van de frontlijn. Dat vonden wij het heftigst, omdat 80 procent van de gebouwen er kapot is geschoten en de stad nog dagelijks wordt geraakt door artillerievuur vanaf Bakhmut.’
Donbas-regio
De twee verbleven ‘in een hotelletje midden tussen de bossen in de Donbas’. ‘In de nacht voor ons vertrek was nog een raket ingeslagen op 600 meter van onze slaapplaats. En twee keer werden we ’s nachts wakker in een situatie dat de elektriciteitsvoorzieningen waren uitgevallen, omdat in de buurt raketinslagen waren geweest. Dat slaapt niet echt lekker.’
Oven stuk
Tijdens hun elfde verblijf in Oekraïne ging één van de twee ovens stuk, waardoor ze op halve kracht konden en moesten werken. ‘We gaan in Nederland reserveonderdelen bestellen in de hoop dat we de oven kunnen repareren.’
Ook zijn ze van plan een tweede snackwagen te kopen. ‘Die laten we aanpassen, zodat deze beter bestand is tegen de situatie aldaar. Onze militaire bescherming is namelijk niet zo blij met de kleur van onze huidige wagen. De eventuele nieuwe wordt dan ook voorzien van stickers met minder opvallende kleuren. Verder willen we er grotere wielen onder, omdat die gemakkelijker over slechte wegen gaan, én we willen satelliettelefoon aan boord hebben, zodat we overal internet- en telefoonverbinding hebben.’
Cafetaria’s in Nederland
Vanaf maandag gaan ze weer aan het werk in Nederland. Van Oosten is eigenaar van Carmelietje in Waspik en Van Hintum heeft in Eindhoven Franky’s fish, chips & snacks. ‘Komende weken gaan we beginnen met het de planning van onze volgende reis.’
Friet en snacks bakken
Hun eerste bezoek was in maart 2022, toen ze aan de Poolse grens friet en snacks bakten. Van Hintum wilde in actie komen, omdat zijn schoonzus opgesloten zat in Oekraïne en vond in branchegenoot Van Oosten een metgezel.
Inmiddels staat de teller op ruim 135.000 uitgedeelde porties friet en evenzoveel snacks, steunen ze weeshuizen, helpen ze (andere) hulporganisaties met verspreiding van medicijnen en voedselpakketten in het frontgebied, schenken ze generatoren aan mensen en instanties die zonder stroom en verwarming zitten, en werken ze samen met een kerkelijke organisatie en de gemeente Hostomel om een warme opvangruimte te bouwen.
Via de website zijn de reizen van het duo te volgen en is het ook mogelijk om een donatie te doen.