Op dit moment is de zaak in Alphen gesloten, maar nieuwe eigenaar N. Q. Dang laat weten over hopelijk ongeveer een week (weer) te kunnen openen.
‘Het is een grote en mooie zaak, maar het is wel onze eerste cafetaria. Via een neef, die in de fastservicebranche actief is, kwam dit op ons pad en we hebben ervoor gekozen het avontuur en de uitdaging aan te gaan.’
Corona en energiecrisis
Die uitdaging was Couwenberg kwijtgeraakt. ‘We zijn hier vijf jaar geleden begonnen en zouden de gelegenheid krijgen het pand te kopen. Door omstandigheden en de coronaperiode is dat niet gelopen zoals gehoopt en daar kwam de energiecrisis overheen, die heeft mij echt hard geraakt.’
Oprecht niet meer leuk
De ondernemer concludeert dat hij het ‘oprecht niet meer leuk vond’. ‘Mijn gezinssituatie leed eronder en op privévlak zat het de afgelopen tijd ook niet mee. Ik ben een andere baan gaan zoeken, dat lukte vrij snel, en had in eerste instantie het idee dit te combineren met de exploitatie van de cafetaria.’
Romantiek uit de branche
Gelukkig kwam er uiteindelijk snel een koper, waardoor Couwenberg de horecasector achter zich kon laten. ‘Ik werk met gedetineerden, zit ’s avonds met de kinderen aan tafel en heb op zaterdag tijd om met het gezin leuke dingen te doen. Heerlijke regelmaat. Een vast inkomen, vakantiedagen, nu nog leren hoe daarmee om te gaan. Voor mij was de romantiek uit de branche.’
Veertig jaar in de familie
De verkoop betekent wel dat de naam na meer dan veertig jaar niet meer in de familie is. ‘Mijn ouders zijn in 1975 gestart. Ik loop sinds mijn elfde mee, ben nu 46 jaar en werd op mijn 22e mede-eigenaar.’
Helemaal vertrekken doet Couwenberg zelf overigens niet. ‘Hobbymatig doe ik het een en ander met design. Denk aan menukaarten en websites maken. Als ik daarmee ondernemers kan helpen, dan vind ik dat hartstikke leuk.’
Niet zoveel veranderingen
Dang bereidt zich op dit moment juist voor op haar toetreding tot die branche. ‘De zaak is nu dicht om alles op orde te kunnen brengen. We gaan niet zoveel veranderen. De ’t is uit de naam gehaald en we starten met een minder uitgebreid assortiment. Als alles draait, gaan we wel kijken of we eigen gerechten aan het menu kunnen toevoegen en andere zaken mogelijk ook meer naar onze hand zetten. Maar zoals gezegd is het een mooie zaak die verandering (nog) niet nodig heeft.’