Voor het eerst worden in Nederland aan olijfoliën internationale prijzen toebedeeld. Tijdens de Amsterdam International Olive Oil Competition (AIOOC) georganiseerd door Stichting Olijfolie Nederland beoordeelt een vijftal geclassificeerde olijfproevers 83 olijfoliën en kent aan deze een gouden, zilveren of bronzen status toe.
Chef's choice
Per categorie (delicaat, medium en intens) wordt er door de vakjury een overall winner en door topkoks, waaronder Alain Caron, een Chef’s Choice aangewezen.
De andere koks uit de jury zijn Richard Meijer van Sans Frou Frou in Rotterdam, Leonardo Pacenti van Toscanini in Amsterdam en Dennis Jong van Soigné in Bussum
Het blindproeven vindt op 2, 3 en 4 mei plaats in Hotelschool The Hague Amsterdam, de awards worden uitgereikt op 31 mei.
Extra Vierge en vers
Alle 83 olijfoliën zijn extra vierge en in 2021 geoogst want hoe verser, hoe beter. Ze zijn afkomstig van 75 producenten uit twaalf verschillende landen waaronder Spanje, Griekenland, Italië, Marokko. Kroatië, Jordanië, Turkije en Zuid-Afrika.
Als het aan de organisatie ligt, keert het event jaarlijks terug.