Voor rundsvlees bestaat de maatregel al sinds 2002. Voor kip, varkensvlees, lamsvlees en schapenvlees gold dit vooralsnog enkel in supermarkten en beenhouwerijen. Nu is ook voor die laatste categorieën de verplichting uitgebreid naar restaurants en foodservice.
Voor al het vlees wat Franse restaurants serveren, moet vanaf 1 maart op de menukaart staan in welk land de dieren geleefd hebben, in welk land ze geslacht zijn en of het vlees vers is of ingevroren is geweest.
De uitbreiding van de maatregelen is een antwoord op de toenemende interesse van consumenten in de oorsprong en traceerbaarheid van hun voeding. De Franse regering rekent erop dat de toegenomen transparantie de consumptie van lokaal vlees zal verhogen. Momenteel komt de helft van het vlees dat in de food service geserveerd wordt immers uit het buitenland, stelt Julien Denormandie, de Franse Minister van Landbouw en Voeding.
‘Door de transparantie voor de consument te verhogen, zal de regering de kwaliteit van de voeding en van onze restaurateurs verhogen. Met deze wetgeving zetten we een nieuwe en noodzakelijke stap, maar we moeten verder gaan en in het bijzonder op grote schaal investeren in een modernisering van onze schoolkantines en de korte ketens ondersteunen via het plan France Relance’, gaat Denormandie verder.
Frankrijk is niet het enige land in Europa waar restaurants verplicht zijn de herkomst van vlees weer te geven. In Ierland geldt een vergelijkbare verplichting – voor rundvlees – sinds 2012.