Korte opleving
De opleving van de horeca is waarschijnlijk van korte duur. Door een sterke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft het kabinet opnieuw lockdownmaatregelen ingevoerd. Sinds zondag moeten eet- en drinkgelegenheden tussen 17.00 uur en 05.00 uur gesloten blijven. Dit betekent dat restaurants en cafés die vooral 's avonds gasten ontvangen zo goed als volledig gesloten zijn. Vanwege de nieuwe maatregelen komt de demissionaire regering ook opnieuw met steunpakketten voor getroffen ondernemer.
Opkrabbelen
De omzet in de horeca, voor seizoen gecorrigeerd, steeg in het derde kwartaal van 2021 met 53,6 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat was vooral te danken aan de verdere versoepeling van de coronamaatregelen en een toename van het aantal vakanties in eigen land. De omzet lag bijna op het niveau van voor het uitbreken van de coronacrisis. In vergelijking met een jaar eerder zette de horeca bijna 15 procent meer om.
Zwaarst getroffen
Eet- en drinkgelegenheden en hotels hoorden bij de zwaarst getroffen bedrijven door de coronacrisis, omdat ze veelal gesloten moesten blijven of internationale gasten wegbleven.
Omzet cafés, fastfoodrestaurants en restaurants
Het CBS keek ook naar de verschillende soorten horecabedrijven. Cafés boekten in het derde kwartaal bijna 90 procent meer omzet dan in de voorgaande drie maanden. Bij restaurants namen de opbrengsten met bijna driekwart toe. Fastfoodrestaurants, snackbars en cafetaria's konden tijdens lockdowns nog veel mensen bedienen omdat afhalen en bezorgen vaak mocht. Zij zagen de omzet tussen de twee kwartalen met iets meer dan 18 procent stijgen.
Omzet hotels
In vergelijking met het tweede kwartaal nam de omzet van hotels het snelst toe. Hun omzet verdubbelde. Maar tegelijkertijd zijn zij nog het verst verwijderd van de inkomsten die ze voor de uitbraak van de pandemie hadden. Vergeleken met het derde kwartaal van 2019 lagen de opbrengsten bijna een kwart lager.
Cateringbedrijven
Kantines en cateringbedrijven hadden nog altijd 14 procent minder omzet dan twee jaar eerder. Cafés liepen 4,4 procent achter op het niveau van voor de coronacrisis. Dat de horeca als geheel nagenoeg evenveel omzette als voor corona komt door de restaurants. Die hadden volgens het CBS 10 procent meer omzet dan twee jaar terug.
s.