‘Ik gun mijn mooie restaurant aan iemand die er net zo veel plezier aan zal gaan beleven als ikzelf.’ Sico de Moel (50) runt L’Invité in de Jordaan nu 10 jaar. ‘En ik geniet nog elke avond van mijn inspirerende gasten, ieder met zijn eigen persoonlijkheid en verhaal. Als ik geen geschikte kandidaat vind, ga ik zelf gewoon door. Maar liever maak ik plaats voor de volgende generatie.’ De Moel wil meer tijd besteden aan zijn wijnbouw en voedselbos.
De Moel zoekt iemand die de zaak samen met zijn huidige chef-kok (45) gaat overnemen. ‘Mocht er behoefte aan zijn, dan zal ik de eerste periode blijven helpen. Maar ik weet wel dat de kandidaat in een gespreid bedje komt. En natuurlijk is er ruimte om er je eigen stempel op te drukken.’
Omzet
Het moet volgens De Moel iemand zijn die zijn rol in de service overneemt. ‘Iemand die er dus echt zelf gaat staan en niet iemand die denkt snel geld te verdienen door hier personeel neer te zetten en dan zijn handen er vanaf trekt. Momenteel zijn we vier avonden open waarbij we 15 tot 20 couverts draaien. Dat doen we meestal met z’n tweetjes waarbij we dus geen last hebben van de schaarste op de arbeidsmarkt. De gemiddelde besteding bij Invité ligt op €150 per persoon. De weekenden zitten altijd vol.’
Natuurlijk heeft De Moel eerst jongens gevraagd die in het verleden bij hem hebben gewerkt. ‘Maar de meeste van hen hebben al een eigen zaak… en zijn dus niet beschikbaar.’
‘De formule van L’Invité, met de beste producten van Nederlandse bodem, is steeds verder verfijnd en staat garant voor een succesvolle business. Onze vaste gasten uit de buurt weten ons te vinden en de goede relaties met een aantal tophotels in Amsterdam zorgen voor de aanbevelingen bij de juiste toeristen. Onze gasten willen worden bediend door de eigenaar zelf, dat is een belangrijk onderdeel van de succesformule.’
Inclusief woonruimte
‘Mijn opvolger springt niet zo maar in het diepe. Ik leer hem of haar de fijne kneepjes van het vak. Hij kan altijd op me terugvallen, ik coach je zolang het nodig is. Ik vertel hem alles over dit mooie vak. Ook de dingen die lastig zijn en hoe je dat kunt aanpakken.
En over dat lieve Vlaamse stel dat elk jaar hun huwelijksdag bij ons komt vieren. Over die charmante buurman die regelmatig zijn nieuwe date aan me komt voorstellen. Maar ook over die kleine wijnboer die elk jaar weer geweldige wijnen maakt, en over waar je die allerbeste kwaliteit Texels lam vandaan haalt. Er is zelfs een woning beschikbaar. Boven het restaurant, aan, misschien wel, een van de mooiste grachtjes van Amsterdam.’
‘Voor mij persoonlijk is dit een hele spannende fase: ik mag mijn opvolger kiezen. Ik wil dit daarom ook heel goed en zorgvuldig doen. Voor een echte vakman is dit natuurlijk een unieke kans om mede-eigenaar te worden van, misschien wel, het mooiste restaurant van Amsterdam.’