Chef Kees Visser is door juryvoorzitter Soenil Bahadoer uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse finale van de Bocuse d'Or 2021. Hij deed voor de vijfde keer mee aan deze competitie. Kort na de prijsuitreiking zei een geëmotioneerde chef: 'Ik ga nog twee keer mee doen: een keer de Europese finale en een keer de wereldfinale in Lyon.'
Hij noemt het een eer Nederland te mogen vertegenwoordigen tijdens de grootste en mooiste kookwedstrijd ter wereld. Tegen Misset Horeca zegt hij apetrots te zijn. 'Het is eindelijk gelukt! Vandaag ging het heel goed. Ook de mice en place. Er waren nog wel wat puntjes waar ik niet helemaal tevreden over was, maar blijkbaar was het goed genoeg voor de winst. Echt super tof. Nu gaan we keihard werken voor de Europese finale in Boedapest'
De chef had een boodschap voor jongere collega's: 'Als je een doel hebt, ga er dan voor. Dat heb ik ook gedaan. En uiteindelijk lukt het dan.'
Gerechten Bocuse d'Or Nederland 2021
Visser vulde de rode mul (vereist in de opdracht) met vongole en serveerde er vier garnituren bij. Onder meer een cremeux van paarse wortel, knolselderij met een krokantje van hennepzaad en een tartelette van bloemkool met een cremeux van groene kruiden.
Soenil Bahadoer beseft dat het komende traject Visser en zijn commis Jeffrey Buijl veel tijd gaat kosten. Nog meer dan de voorbereidingen op de Nederlandse finale. 'Het is een zwaar traject, maar het bestuur met al haar expertise ondersteund hierbij. We helpen waar dat kan.'
Visser werkt momenteel als chef in Zierikzee in Restaurant Cristo in Hotel Mondragon. Later dit jaar gaat hij zelfstandig verder.
De wereldfinale wordt in 2023 in Lyon gehouden, de Europese finale in Boedapest in 2022.
De kandidaten moesten onder meer rode mul & vongole (Jan van As) verwerken, net als kalfsnier, kalfszwezerik en kalfshaas (Van Drie Group). Ook de 100% naturel fonds van Chef staan op de ingrediëntenlijst.
Juryleden Bocuse d’Or 2021
- Soenil Bahadoer (De Lindehof, Nuenen)
- Dick Middelweerd (Treeswijkhoeve, Waalre)
- Margo Reuten (Da Vinci, Maasbracht)
- Erik van Loo (Parkheuvel, Rotterdam)
- Jo Nelissen (docent)
- André van Doorn (SVH Meesterkok)
- Marco Poldervaart (Havenmantsje, Harlingen)