Mark Rutte: 'Boete of risico op sluiting wanneer controle vaccinatiestatus niet goed zit'

Mark Rutte: 'Boete of risico op sluiting wanneer controle vaccinatiestatus niet goed zit'
Mark Rutte

De 1,5 meter wordt per 25 september als verplichting afgeschaft. Maar dan moet in de horeca wel met coronatoegangsbewijzen worden gewerkt. 'Aan de ondernemers is het zelf om werk te maken van de controle', zegt demissionair premier Mark Rutte. Gemeenten krijgen extra geld voor handhaving daarop.

'Extra handjes', zoals Rutte het omschrijft. Of dit betekent dat deze mensen gaan controleren of horecaondernemers daadwerkelijk wel controleren, antwoordt de demissionair premier:  'Dat is aan de gemeentes.' Op de vraag of er ook boetes worden uitgedeeld aan horecazaken, bevestigt hij dit. Hij zegt niet paraat te hebben hoe hoog die boetes zijn. 'Een café riskeert ook een sluiting wanneer de controle op de vaccinatiestatus niet goed is.'

Terras

Ook voor een kop koffie op het terras moet de vaccinatiestatus straks worden gecontroleerd. Waarom zowel binnen als buiten de controle? 'Omdat het anders niet te handhaven is', reageert Rutte.

Medewerkers en vaccinatiestatus

Vanwege de AVG is het niet verplicht voor horecaondernemers om hun medewerkers te controleren op de vaccinatiestatus. Wel wordt geadviseerd dat medewerkers zich regelmatig thuis testen.

Tijdelijke maatregel

'Het is niet onze ambitie dat de controle op een vaccinatiestatus een eigen Wikipedia-site krijgt', vervolgt de demissionair premier. 'Met andere woorden deze maatregel is tijdelijk.' Op 1 november komt een nieuw advies vanuit het OMT. Hoe lang die controle op de vaccinatiestatus blijft, durft Rutte echter niet te zeggen.

Testen blijft voorlopig gratis

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge: 'Het werken met de coronatoegangsbewijzen verplicht mensen niet om zich te laten vaccineren. Ze kunnen zich immers ook laten testen. Dat testen blijft voorlopig gratis. De Jonge: 'Het laten vaccineren is niet verplicht, maar wel verstandig. Keuzes hebben consequenties. De vrijheid van een kleine groep die zich niet heeft laten vaccineren beperkt de overgrote groep die zich wél heeft laten vaccineren.'

Nachthoreca

De nachthoreca, zoals discotheken en clubs, mogen vanaf 25 september weer bezoekers ontvangen tussen 6 uur ’s morgens en 12 uur ’s nachts. De zitplaatsverplichting vervalt. Wel wordt voor nachthoreca opnieuw gekeken naar steunmaatregelen. Later dan middernacht open blijven, is volgens Rutte en De Jonge onveilig. 'Maar u denkt toch niet dat die mensen om 00:00 uur naar bed gaan?', vraagt een journalist die aanwezig is bij de persconferentie. De Jonge bevestigt dat corona geen horloge heeft, maar zegt dat de eerdere versoepelingen hebben aangetoond dat de nachthoreca voor een extra piek heeft gezorgd.

De maatregelen op een rij

  • Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar.
  • Het controleren op het coronatoegangsbewijs geldt voor zowel binnen als buiten met én zonder vaste zitplaats.
  • Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd.
  •  In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden.
  • Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden.
  • Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur.
  • Het kabinet werkt voor de nachthoreca en de ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking aan steunmaatregelen. De uitwerking wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.
  • Gasten krijgen een coronatoegangsbewijs wanneer die volledig is gevaccineerd, een geldig herstelbewijs heeft of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

Coronacheck-app

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.