De prijs wordt gezien als de meest prestigieuze ondernemingsprijs van Nederland en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een bedrijf dat excelleert op het terrein van Duurzaam Ondernemerschap.
Gulpener hoptuin en brouwerij
In de hoptuin plukte Koningin Máxima haar eigen hopbellen en sprak ze met hop- en gersttelers over lokale productie, samenwerking tussen boer en brouwer en de bescherming van de Limburgse biodiversiteit. Met directeur Jan-Paul Rutten bezocht ze daarna het meest duurzame brouwhuis van Europa dat Gulpener vorig jaar opende.
Onder toezicht van de brouwmeester deed ze haar hopbellen zelf in de ketel. Na gesprekken met medewerkers, familie en directie ging Máxima weer naar huis.
Lokaal
Gulpener is een Limburgs bedrijf. Al in 1994 besloot oud-directeur Paul Rutten als om zijn grondstoffen niet meer in te kopen op de wereldmarkt, maar samen te gaan werken met lokale boeren. Samenwerking was voor iedereen interessanter, en vooral duurzamer.
Gulpener is nog steeds de enige brouwer met een 25 miles concept. De groep boeren groeide uit tot 25, en naast gerst werd er al snel ook lokale hop en oude vergeten lokale granen geteeld. Ook partners voor productie of creatie van Gulpener komen zoveel mogelijk uit de eigen streek.