Ondernemer Jean-Pierre Kolthoff – eigenaar van meerdere horecazaken in Roosendaal, waaronder Café bij Moeders - verwacht grote problemen met de toeloop van mensen en baalt van de omzetderving. Hij rekent op 80 tot 90 procent minder omzet tijdens de kermisweek. Ook de kosten voor het weghalen van het terras, wegen in dit coronajaar zwaarder dan anders.
Hij heeft niets tegen de kermis, daar maken zijn terrassen elk jaar plaats voor, maar had verwacht dat de kermis in deze periode anders zou worden geregeld. ‘Bijvoorbeeld zoals in Tilburg, waar horecaondernemers ongeveer een kwart van hun terras moesten inleveren of een kermis net buiten het horecagebied.' Het steekt hem ook dat de communicatie laat op gang kwam omdat de gemeente de persconferentie van 13 augustus moest afwachten.
Geen alcohol op het kermisterrein
De kermis in Roosendaal wordt wel kleiner dan andere jaren, geen 85 attracties maar 62. Deze attracties staan verspreid over zes afzonderlijke pleinen van vrijdag 3 september tot donderdag 9 september. Om elk plein komt een hek met aparte in- en uitgang. Eén van die pleinen komt op de markt. ‘Midden voor onze deur,’ zegt Kolthoff. ‘Binnen dat plein mag geen alcohol geschonken worden; kermisbezoekers die een drankje willen doen, moeten naar de reguliere horeca waar gasten moeten zitten op 1,5 meter afstand. Een buitenbarretje en een bandje zul je dit jaar niet zien.’
Kolthoff en collega’s, de gemeente en kermisexploitanten hebben al om tafel gezeten. Oplossingen die zijn aangedragen: de kermis verplaatsen naar een andere locatie, tijdelijke terrassen op andere plaatsen et cetera. Maar tot nu toe blijft het plan zoals het nu is. ‘Het is een beetje kort dag om elders in de stad een tijdelijk terras op te tuigen. Vraag is ook of dat rendabel kan.’
'Nog steeds sluiten om middernacht'
Hij erkent dat er een convenant ligt - waar ook de handtekening van de horeca onder staat - om plaats te maken voor de kermis. ‘Dat is voor de zomer getekend. Niemand ging er van uit dat we tijdens de kermis nog steeds vast zouden zitten aan 1,5 meter afstand en een sluitingstijd van middernacht. De omzet die we als horeca nu kunnen maken, moet van de buitenruimte komen. Die missen we straks allemaal minstens een week. Ik kan in die periode tien tot twintig procent omzetten van ‘normaal’.
Kolthoff vreest incidenten als het huidige plan behouden blijft, en keek met lede ogen toe hoe afgelopen weekend de kermis in Almere werd stilgelegd vanwege jongeren die hekken omverliepen en handhavers negeerden.