'Het ontslag op staande voet is niet rechtsgeldig gegeven', zo oordeelde de kortgedingrechter in Rotterdam. 'De door de NVWA in het restaurant geconstateerde overtredingen kunnen niet enkel op het bordje van de kok worden gelegd. Niet gebleken is daarnaast van een duidelijke waarschuwing.'
Werkgever verantwoordelijk
De rechter oordeelde dat de werkgever zelf eindverantwoordelijk is voor een strikte naleving van de regels op het gebied van voedselveiligheid en hygiëneregels. Dit door zo nodig dagelijks het verrichten van controles daarop en door dit onderwerp terug te laten komen in functioneringsgesprekken .
Brief aan kok
De eigenaar van het restaurant liet in een brief weten zijn kok te ontslaan nadat wederom een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit had plaatsgevonden in zijn zaak. 'Helaas heeft de Inspectie ook nu weer allerlei overtredingen geconstateerd op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Ik ben hier ontzettend van geschrokken', schrijft de eigenaar in de brief.
Naar aanleiding van de laatste inspectie in februari 2021, plaatste de NVWA het restaurant op 1 maart 2021 onder verscherpt toezicht. De eigenaar zou de chef-kok daarna op het hart hebben gedrukt om de keuken goed op orde te hebben, omdat bekend was dat de NVWA na het onder verscherpt toezicht plaatsen opnieuw zou langskomen. 'Ondanks die waarschuwing van nog geen maand geleden, heb jij nog steeds je zaakjes niet op orde.'
Boetes
De eigenaar zegt zijn chef hier de afgelopen jaren herhaaldelijk voor te hebben gewaarschuwd. 'Dat ik daardoor regelmatig boetes krijg opgelegd, maakt de zaak alleen maar erger. Daarbij komt dat wij samen nog een gesprek hebben gehad met de Inspectie in november. In dat gesprek heeft de inspectie jou nog eens helemaal uitgelegd waar jij op moet letten en wat er steeds fout gaat. Ondanks alle eerdere waarschuwingen, boetes en gesprekken, en nota bene een schriftelijke aankondiging dat de Inspectie weer langs zou komen, lukt het je niet om de hygiëne en voedselveiligheid op orde te hebben. Het bovengenoemd incident levert zelfstandig, maar ook in onderlinge samenhang met alle eerdere gedragingen en incidenten, een dringende reden op voor ontslag. Ik heb jou daarom met ingang van 26 maart 2021 op staande voet ontslagen', zo schrijft hij.
Chef moet keuken schoonhouden
De eigenaar benadrukte tijdens de zitting dat het van uiterst belang is dat in een restaurant de keuken en de apparatuur schoon en hygiënisch worden onderhouden. 'Het niet voldoen aan de hygiëneregels kan letterlijk en figuurlijk dodelijk zijn voor een restaurant. De keuken van een restaurant is het domein van de chef. Het is aan de chef van dienst als eindverantwoordelijke om met zijn team de keuken schoon te houden, toe te zien op de werkzaamheden van de hulpkrachten en daar waar nodig aansturing te geven.'
Niet goed schoonmaken keukenapparatuur
Volgens de eigenaar was de kok nimmer een modelwerknemer geweest. Rode draad daarbij was telkens dat die de HACCP-richtlijnen niet voldoende in acht nam en de keuken- en machineapparatuur niet goed schoonmaakte.
Te weinig personeel
De kok gaf als verdediging aan dat sprake was van onderbezetting in de keuken. Omdat de personele bezetting onvoldoende was, zou hij niet genoeg tijd hebben gehad om binnen werktijd zijn gehele takenpakket, meer in het bijzonder de schoonmaakwerkzaamheden, goed te vervullen. De man heeft inmiddels een andere baan gevonden.