Bart van Berkel sluit zijn Petossi per 1 september

Bart van Berkel sluit zijn Petossi per 1 september

Met ingang van 1 september is Petossi, het restaurant van MasterChef 2014 winnaar Bart van Berkel in Haarlem gesloten. Reden daarvoor is het aanhoudend personeelstekort dat al langere tijd een te grote wissel trekt op de balans tussen werk en privéleven van de eigenaar.

Petossi opende in de zomer van 2017 in het centrum van Haarlem en wist in een korte tijd met de Dutch Cuisine signatuur van Van Berkel zowel de Lekker Top 500 als Gaultmillau te halen. In de periode rondom de covid-19-lockdowns was van Berkel ook zeer actief met takeaway van zowel makkelijke maaltijden als menu’s en nam ook deel aan de foodwalks in Haarlem.

‘Die periode was heftig maar is voor mij er ook een van bezinning geweest. Personeel is lastig in de horeca, in andere branches waar ik gewerkt heb kun je jouw personeel makkelijk 3 tot 4 jaar binnenhouden, in deze branche is dat compleet anders. Zelfs voor de crisis liepen we al tegen personeelsproblemen aan.'

'Bij een klein restaurant zoals Petossi merk je dat direct in de kwaliteit en aandacht dat je aan gasten kunt geven. Ik was op een gegeven moment alleen nog maar bezig met het vullen van de gaten, terwijl ik mij eigenlijk had voorgenomen om meer afstand te nemen en wat meer de keuken te gaan aansturen waardoor ik ook meer tijd aan mijn gezin kon gaan besteden.’

Werk-privé balans

Van Berkel merkte dat de balans tussen werken en privé helemaal weg was. ‘Het besluit om te stoppen met het restaurant kwam na een aantal ‘incidenten’. We hadden al meerdere vacatures in de bediening en keuken geruime tijd openstaan toen mijn maître besloot zijn huis in Haarlem te verkopen en met zijn partner weer terug te gaan naar Brabant voor een baan buiten de horeca en uiteindelijk kwam ook onze leerling ook niet. Die besloot bij zijn laatste stagebedrijf te blijven, begrijpelijk natuurlijk ’

Van Berkel is overigens niet van plan te stoppen met koken. ‘Ik vind koken en gasten verwennen veel te leuk. Daar wil ik graag mee doorgaan, maar niet meer met een eigen restaurant. Ik ga mij meer richten op catering en thuisdiners. Momenteel zijn we in de laatste fase van onderhandeling met een nieuwe eigenaar. Maar voor al onze trouwe gasten organiseren we in oktober en november nog een aantal ‘best of Petossi’ avonden. Let op de socials voor data en reserveringen.’

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.