Horeca poogt medewerkers (terug) te krijgen na sluiten test- en priklocaties GGD

Horeca poogt medewerkers (terug) te krijgen na sluiten test- en priklocaties GGD

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) praat met medewerkers van verschillende GGD'en om hen te wijzen op de baanmogelijkheden in de horeca nu ze door de sluiting van test- en vaccinatielocaties mogelijk hun baan kwijtraken.

Restaurants en cafés kunnen de mensen die bij de GGD werken en straks hun baan kwijtraken 'absoluut' gebruiken, zegt directeur Dirk Beljaarts van brancheorganisatie KHN. Veel horecapersoneel dat door de pandemie noodgedwongen uitstroomde naar andere sectoren komt al terug, zegt de brancheorganisatie, maar de aantallen compenseren het huidige personeelstekort in de sector niet.

4.000 mensen werkten via uitzendbureau bij GGD

Uitzendbureau Randstad, een van de grootste van het land, laat weten al een toename te zien van mensen die nu bij de GGD werken en straks een nieuwe baan nodig hebben. Het uitzendbureau kon nog geen exacte aantallen noemen. Uitzendbureau RGF Staffing, voorheen bekend als USG People, zegt 'zeker druk te zijn' met uitstromende GGD'ers die nu een nieuwe baan zoeken, maar kon nog geen verdere details geven. Eind januari werkten er ruim 4000 mensen via het uitzendbureau bij de GGD.

Test- en priklocaties sluiten

De komende tijd zullen meer test- en priklocaties sluiten, omdat er steeds meer mensen gevaccineerd zijn en het vaccinatietempo afneemt. Deze mensen zullen in sommige gevallen herplaatst worden naar mobiele vaccinatie-units en prikbussen in wijken en dorpen waar de vaccinatiegraad lager ligt dan gemiddeld. Voor de pandemie waren er circa 12.000 banen bij de GGD, nu zijn er 12.500 banen betrokken bij het vaccineren en nog eens 3500 bij het testen, schreef de dienst in juni aan de Tweede Kamer.

Campagne KHN

KHN startte in juni een campagne voor extra personeel, van oproepkrachten en parttimers tot professionals. Bijna twee derde van de café- en restauranthouders heeft nu minder medewerkers in dienst dan voor de coronacrisis, becijferde KHN. Gemiddeld vertrok 42 procent van het personeel daar. Voor de hele bedrijfstak, waaronder ook hotels en cateraars vallen, stroomde een kwart van de medewerkers uit, waarvan een aanzienlijk deel naar andere sectoren vertrok.

Personeel uit het buitenland

Vanwege het nijpende tekort aan medewerkers in de horeca, sluiten zaken tijdelijk de deuren, wijzigen ondernemers de openingstijden, of schakelen ze over naar (deels) digitaal bestellen. Maar het tekort zorgt er ook voor dat de vraag naar horecapersoneel uit het buitenland ongekend hoog is.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.