Coronaminister Hugo de Jonge drong hierop aan, maar het parlement lag dinsdag unaniem dwars. Het wetsvoorstel dat het werken met toegangstesten mogelijk moet maken werd aangenomen, maar met een aantal wijzigingen.
Met behulp van toegangstesten wil het kabinet het mogelijk maken delen van de samenleving al eerder te openen dan anders verantwoord zou zijn, nu nog niet iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren. In eerste instantie zouden deze toegangstesten voor iedereen gratis zijn, maar in zijn wetsvoorstel wil De Jonge vanaf 1 juli een eigen bijdrage van een kwart van de kostprijs vragen. Die zou neerkomen op ongeveer 7,50 euro, is de schatting.
Festivals, maar niet voor restaurant of bios
De Jonge verwacht dat toegangstesten tegen die tijd alleen nog nodig zullen zijn voor evenementen met grote groepen mensen, zoals festivals, en niet voor een bezoek aan een restaurant of de bioscoop. De Jonge vindt het terecht dat een festivalbezoeker zelf een deel van die kosten draagt, in plaats van alles uit de schatkist te betalen.
Maar de Kamer ziet het niet zitten en stemde voor het schrappen van de eigen bijdrage.
Coronatoegangsbewijzen
De Kamer trekt het wetsvoorstel ook breder, naar 'coronatoegangsbewijzen'. In het voorstel van De Jonge werd er alleen het werken met testbewijzen in geregeld, maar de Kamer wil nu ook alvast meenemen hoe vaccinatiebewijzen of een bewijs dat iemand recent corona heeft gehad iemand toegang kunnen verschaffen tot activiteiten en evenementen.
Ook wil de Kamer dat de uitslagen van negatieve testen minder lang worden bewaard. Voor alle uitslagen stond in het voorstel een termijn van "ten hoogste een jaar", maar de hele Kamer wil dat negatieve uitslagen maximaal vier weken worden bewaard.