'Te complex'
Jarno Eggen heeft niet lang getwijfeld. Hij houdt het terras gesloten van tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn in Staphorst. 'Het is mij te complex om nu open te gaan. Hoe ga je dat doen als je flink hebt ingekocht en het blijkt op zondagmorgen ineens heel hard te regenen? Ik wil ook dat mijn gasten naar binnen kunnen als ze het fris krijgen.' Tornen aan zijn concept wil hij niet. 'De gasten komen voor iets naar De Groene Lantaarn, dan wil ik dat ook kunnen bieden.' Eggen hoopt dat de horeca in juni de deuren verder opent. 'Dan kunnen we weer de service bieden die we willen.'
Aangepaste kaart
'Wij kwamen al snel tot de conclusie dat het aanbieden van een gastronomische beleving in omstandigheden die afhankelijk zijn van zon, regen en wind vooralsnog niet mogelijk is', aldus tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre. Zodra de weersomstandigheden het toelaten - meerdere dagen aaneengesloten 20 graden en geen neerslag - opent het tweesterrenrestaurant alsnog met een aangepaste kaart.
Ook sterrestaurant Noble ziet het nog niet zitten om alleen het terras te openen zonder uitwijkmogelijkheid naar binnen. Ook bij dit restaurant wordt een aangepaste kaart ingevoerd zodra het meerdere dagen achtereenvolgens 20 graden is.
Ron Blaauw
Ron Blaauw laat zijn gasten weten dat hij zijn restaurants vooralsnog gesloten laat. 'Vooral het onvoorspelbare Hollandse weer maakt het serveren van een fijne lunch te onzeker. Daarom hebben we besloten om te wachten tot we jullie ook binnen mogen ontvangen, zodat we jullie altijd, onder elke weersomstandigheid op een Gastrobarwaardige manier kunnen ontvangen én verwennen. Hoe graag we het ook willen, kwaliteit staat voorop.'
Geduld
Tweesterrenrestaurant 't Nonnetje meldt hierover op social media: 'We zouden u maar wat graag ontvangen aan de Vischmarkt op ons prachtige terras. De hoge kwaliteit van onze service en gerechten gaan nauw samen met comfort. Buiten eten is heerlijk maar maakt ons te afhankelijk van bijvoorbeeld het weer. Wij bieden u graag de beleving die u van ons gewend bent en daarom hebben we besloten nog even geduld te hebben en kijken we uit naar 26 mei wanneer we u mogelijk weer in 't Nonnetje kunnen ontvangen.'
Dinch formule
Driesterrenrestaurant Inter Scaldes opent het terras bij temperaturen hoger dan 15 graden. Inter Scaldes serveert een achtgangen Amuse Menu à € 185,00 per couvert. Vanaf 12.00 uur kan worden gereserveerd voor de lunch, maar daarnaast werd ook de Dinch formule geïntroduceerd, waarbij gasten tot 15.30 uur in de middag kunnen aanschuiven.
Gasten gemist
'We zijn gaan bellen en gasten vinden het zo ontzettend leuk', aldus gastvrouw Claudia Brevet. 'Het is een spannende operatie, ook met het oog op inkoop. Maar we hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn.' Ze vertelt dat deze beslissing mede werd genomen, vanwege de zware periode die ze achter de rug hebben. Vorig jaar augustus kreeg de gastvrouw de diagnose slokdarmkanker. Na een periode van bestraling en chemo werd ze in december succesvol geopereerd. 'Afgelopen tijd stond voor ons in het teken van gezondheid, maar de gasten heb ik ontzettend gemist. Nu kunnen we weer samen rustig opstarten.'