'Echt herstel horeca vindt pas volgend jaar plaats'

'Echt herstel horeca vindt pas volgend jaar plaats'

Het echte herstel van de horeca vindt waarschijnlijk pas volgend jaar plaats, ondanks dat de terrassen volgende week onder voorwaarden weer open kunnen. Volgens economen van ING lukt het de sector namelijk niet meer om al het omzetverlies uit 2020 dit jaar goed te maken.

De kenners hebben hun verwachtingen voor cafés en restaurants naar beneden bijgesteld aangezien de lockdown langer duurt dan eerder voorzien. In december dacht de bank nog dat de horeca dit jaar een omzetgroei van 35 procent zou laten zien. Inmiddels gaat ING uit van een plus tussen de 10 en 15 procent. Daarmee wordt het omzetverlies uit 2020 eind dit jaar bij lange na nog niet goedgemaakt.

Zwaar jaar

'De horeca heeft een zwaar jaar achter de boeg', constateert sectoreconoom Katinka Jongkind van ING. 'Maar na een stroeve start in 2021 vindt de horeca vanaf de tweede helft van het jaar weer de weg omhoog. De mate van herstel is grotendeels afhankelijk van de snelheid waarmee de beperkende maatregelen worden teruggedraaid. Zowel het derde als het vierde kwartaal worden voor veel horecaondernemers de piekmomenten om verloren omzet terug te halen. Het grote herstel voor de sector zal echter pas volgend jaar plaatsvinden.'

Faillissementen laag

Hoewel de sector in zwaar weer verkeert, blijft het aantal faillissementen tot nu toe relatief laag. Eerder sprak ING de verwachting uit dat het aantal faillissementen in 2021 zou verdrievoudigen. Dat dit tot nu toe lijkt mee te vallen, hangt vooral samen met de massale overheidssteun om bedrijven overeind te houden. Ook lijken veel horecaondernemingen flexibeler geworden, waardoor ze sneller kunnen op- en afschalen met personeel. De schulden bij bedrijven zijn wel flink toegenomen. De schuldenlast aan banken en de overheid is in de horeca in een jaar tijd met zo'n 50 procent opgelopen, becijfert ING. Daarbovenop komt dan nog de schuld aan leveranciers.

Cafés en restaurants mogen hun terrassen vanaf woensdag 28 april weer openen, maar alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) was in een eerste reactie niet tevreden met de door het kabinet aangekondigde versoepelingen. De organisatie vindt dat terrassen een groter deel van de dag open zouden moeten kunnen. Ook benadrukte KHN dat de horeca niet alleen uit terrassen bestaat. Veel horecazaken zijn dus sowieso nog niet geholpen. Woensdagavond zit KHN opnieuw met het kabinet om tafel om verdere mogelijkheden te bespreken.

Meld je nu aan voor de Terras Top 100 2025!

Zet jouw team op scherp met deelname aan de Terras Top 100. Dit voorjaar bezoekt ons team van mystery guests en vakjuryleden honderden terrassen. We beoordelen terrassen op service, netheid en gastvrijheid met ervaren ondernemers. Deelnemers ontvangen een juryrapport met scores en concrete verbeterpunten.
Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.