Maandag besloot de Bredase burgemeester Paul Depla dat het muziekspektakel niet door kan gaan omwille van de veiligheid. Volgens De Vos gooit het kabinet met dit soort testevenementen bommen op de stedelijke verhoudingen, omdat de verantwoordelijkheid ervan bij lokale overheden ligt. 'Dit initiatief komt vanuit de overheid. Dan moet je er ook voor gaan staan.'
De Oranjedag, waar 10.000 bezoekers bij mochten zijn, leidde tot heftige reacties bij horeca-ondernemers in de stad. Die beschouwden het evenement 'als een dolksteek in de rug' omdat zij al maandenlang hun deuren gesloten moeten houden.
Johan de Vos
Volgens De Vos, die met organisator Radio 538 overlegde over mogelijke samenwerking met lokale horeca voor het evenement, kent dit soort besluiten alleen maar verliezers. 'Emotioneel scheelt dit een slok op een borrel dat je niet hoeft te luisteren naar een evenement in je achtertuin, maar meer kan ik er intussen ook echt niet van maken', verzucht De Vos. De Vos leidde eerder al een grote groep horecaondernemers uit Breda die ludieke acties bedacht als protest tegen het sluiten van de horeca.
Petitie
Een petitie tegen het testevenement 538 Oranjedag in Breda was sinds zaterdag door meer dan 300.000 mensen ondertekend. De petitie was gestart door chirurg Rogier Crolla en medewerkers vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis, die het testevenement met 10.000 bezoekers ‘een slag in het gezicht van de zorgverleners’ noemen.
Vergunning evenement
Burgemeester van Breda Paul Depla reageerde zondagavond in Nieuwsuur op de ophef rondom het feest. ‘Op basis van de adviezen van de politie, gezondheidsdiensten en de gemeente ga ik kijken: is het verantwoord om het evenement vergund te krijgen?’, zei Depla.