Hiermee willen ze een culinaire waddentraditie creëren en het groenbewuste en culinair toerisme naar Werelderfgoed Waddenzee, -eilanden en -kuststrook in Noord-Holland, Friesland en Groningen aanwakkeren. De horeca speelt hierbij een belangrijke rol.
Receptuur en Waddenschijf van Vijf
Eén van de activiteiten in het programma is het creëren van een receptuurbank. Recepten gemaakt door topkoks en culinaire experts en vrij te gebruiken door koks, consumenten en culinaire gasten. Ingrediënten voor deze receptuur zijn afkomstig van lokale vissers op de Waddenzee en Noordzee en boeren van de zeeklei aan de Waddenkust en de zandgronden van de Waddeneilanden. Voorbeelden zijn vis, schaal- en schelpdieren, lamsvlees, schapenkaas, zilte groentes, duindoorn en cranberry.
Daarnaast creëren ze een ‘Waddenschijf van Vijf’ met 12 productgroepen afkomstig uit het hele waddengebied. De Waddenschijf is gebaseerd op vis, vlees, zuivel, granen, fruit- en peulvruchten, aardappelen en maakt afwisselend in het jaar ecologisch en seizoensgebonden gebruik van waddenvoedsel mogelijk.
Vijftig Waddenfoodroutes
Verder gaat het samenwerkingsverband een vijftigtal waddenfoodroutes ontwikkelen als ontdekkingstocht naar lokale voedselproducenten, culinaire hoogtepunten in de plaatselijke horeca en andere trekpleisters. De routes zetten ze uit in kustgebied en eilanden van Noord-Holland, Friesland en Groningen en zorgt voor verbindingen tussen lokale ondernemers.
Visit Wadden gaat de activiteiten voor het voetlicht brengen. Daaraan voegen ze ook de ‘Maand van het Waddenmenu’ toe. Het moet Waddengastronomie in de markt positioneren als trekker van culinair toerisme.