Tonny Berentsen van De Kromme Dissel heeft last van zenuwen en slaapt ook niet meer zo diep de laatste dagen. ‘Het is toch spannend. Elk jaar weer. Van Michelin heb ik geen aanwijzingen gehad voor sterverlies, maar toch weet je het pas 100 procent zeker als de presentatie maandag 29 maart achter de rug is. Vandaag wilde ik heel veel doen, maar er komt maar weinig uit mijn handen. Mijn vrouw zegt dat ze het ook aan me merkt thuis…’ lacht de chef-kok.
'Anders dan gehoopt'
Berentsen – al 30 jaar verbonden aan De Kromme Dissel - had zich dit unieke jubileum wel heel anders voorgesteld. ‘Eerst in januari een bomvol theater in Amsterdam, dan vervolgens een jaar lang knallen voor de gasten. Maar we zitten nog steeds in lockdown… Wij gaan vanaf Pasen diners verzorgen voor gasten op hun hotelkamers en we organiseren een foodrally. Meer zit er nu nog niet in...'
‘Pijnlijk om alle reserveringen te annuleren’
De Kromme Dissel is onderdeel van Fletcher hotel Klein Zwitserland in Heelsum. ‘Daarom mochten wij nog voor hotelgasten koken tot half december. Eigenlijk waren we al helemaal klaar voor Kerst. Al die reserveringen annuleren was wel heel erg pijnlijk.’
‘Net als alle collega’s missen we die stip op de horizon waar we naar toe kunnen werken. Gelukkig was het een goede zomer. Wij konden prima draaien met 30 couverts. Lunch en diner.'
Bijzonder jubileum
Navraag bij Michelin wijst uit dat het echt een bijzondere prestatie is. Er zijn maar heel weinig restaurants die zo lang, zo constant hoog presteren. Er is één Duitse collega die sinds 1966 in bezit is van een Michelinster, restaurant Adler in Häusern, in Schwarzwald..
Het Franse restaurant L'Auberge du Pont de Collonges in de buurt van Lyon van de familie Bocuse had zelfs drie sterren sinds 1965, 55 jaar dus. In 2020 ging dit restaurant terug naar twee.