Avondklok verlengd tot en met 2 maart 2021

Avondklok verlengd tot en met 2 maart 2021

De avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart. Tot die tijd mag niemand na 21 uur 's avonds naar buiten; uitzonderingen zoals maaltijdbezorgers en keukenpersoneel die na het werk naar huis gaan, daargelaten.

De avondklok ging zaterdagavond 23 januari in en loopt met de verlenging tot 2 maart net zo lang door als de rest van de maatregelen die sinds het begin van de strenge lockdown gelden. Zoals gesloten restaurants, cafés, pretparken en niet-essentiële winkels. Alleen basisscholen en kinderopvang zijn 8 februari weer opgestart. Deze routekaart wil het kabinet volgen om Nederland van het slot te halen.

Nieuw beslismoment op 23 februari

Op 23 februari wordt gekeken of de maatregel van kracht moet blijven. Op die dag wordt ook gekeken of de overige maatregelen van kracht moeten blijven, of dat er kan worden versoepeld.

Het kabinet had het OMT gevraagd te onderzoeken of het huidige pakket maatregelen voldoende is om de Britse variant van het virus te bestrijden. Die is veel besmettelijker dan de 'oude' variant.

Daarbij moest het OMT ook kijken naar de avondklok die in de vroege ochtend van 10 februari zou aflopen. RIVM-directeur Jaap van Dissel zei vorige week in de Tweede Kamer dat er weinig ruimte tot versoepeling is.

Premier Mark Rutte gaf eerder aan graag van de avondklok af te willen. De omstreden avondklok werd op 23 januari ingevoerd. Pas na twee weken zou het effect ervan zichtbaar zijn, werd eerder gezegd. Het kabinet besloot vorige week de meeste coronamaatregelen te verlengen tot 2 maart.

Eten afhalen en hotels

Eten afhalen mag niet tussen 20.45 uur en 7.00 uur in de ochtend. Hotels of vakantieparken mogen wel gasten ontvangen, maar ook deze moeten zich houden aan de avondklok. Restaurants en cafes zijn al sinds 14 oktober, 22 uur gesloten. Half december moesten ook de restaurants in hotels stoppen met hun activiteiten. Gasten mogen nog wel op de hotelkamer eten.

Dinsdag 12 januari werd de lockdown verlengd tot 9 februari, inmiddels is de branche in ieder geval tot 2 maart op slot.

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, hebben begrip voor de verlenging van de avondklok. Maar ze willen binnenkort wel weten wat nou precies de bijdrage van het instellen van een avondklok is geweest op het laten dalen van de besmettingscijfers, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen.

Begrip voor de avondklok - niet voor 1 bezoeker

Een grote meerderheid van de Nederlanders (80 procent) staat achter de avondklok. Maar dat het maximumaantal bezoekers per huishouden door het kabinet is teruggebracht van twee naar één, daar heeft maar de helft (50 procent) begrip voor.

Dat meldt gezondheidsinstituut RIVM op basis van onderzoek naar het draagvlak onder de bevolking voor de coronamaatregelen en de naleving van de regels. De steekproef werd uitgevoerd tussen 26 januari en 1 februari.

Waar begin vorige maand, tijdens een eerdere peiling, nog ruim 90 procent aangaf zich aan de regel van twee bezoekers per dag te houden, is dat gedaald naar 80 procent sinds maximaal een persoon op bezoek mag komen. Vier op de tien ondervraagden geven volgens het RIVM nu aan helemaal geen bezoek te hebben ontvangen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.