Het testen van friet heeft te maken met de nieuwe regels omtrent het acrylamidegehalte.
‘Samen met een aantal afnemers van fabrieksfriet gaan we een friettest uitvoeren’, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. ‘We willen weten of je een lekker frietje kunt krijgen wanneer je je stipt aan de bakvoorschriften van de fabrikant houdt. Als we constateren dat dat niet het geval is, gaan we eerst in gesprek met de fabrikanten en NVWA.’
Het gaat om een blinde test. Van Rooij: ‘Het is niet de bedoeling om te bepalen welke friet de beste is, dat friet van fabrikant A beter is dan van fabrikant B. We willen onderzoeken of de voorschriften op de verpakking werkbaar zijn.
Het onderzoek moet binnen nu en vier weken plaatsvinden. ‘We kiezen een bedrijf uit dat op maandag gesloten is en gaan daar met een aantal frituurprofessionals friet van de vier toonaangevende frietfabrikanten volgens de voorschriften van die fabrikanten afbakken. Dat doen we met verse olie.’
Acrylamide
Sinds 11 april gelden binnen de EU-lidstaten nieuwe regels over acrylamidevorming in voeding. Voor friet geldt er een limiet van 500 microgram per kilo friet. Volgens ProFri en de NVWA blijven afnemers van fabrieksfriet ruim onder die norm als ze zich aan de bakvoorschriften van de fabrikant houden. ProFri maakt zich echter zorgen over hoe het uiterlijk en smaak van de friet, en de reactie van de consument daarop.
Reactie fabrikanten
Lamb Weston heeft vertrouwen in goede testresultaten. Volgens woordvoerder Janet Verhoeven doet het bedrijf er alles aan om klanten te ondersteunen met allerlei voorschriften. ‘Ons assortiment voldoet ook aan de eisen. Wij zijn er klaar voor. We vinden het een heel goed initiatief en zijn benieuwd naar de uitkomsten. Wellicht zijn er punten in de communicatie die verbeterd kunnen worden.’
Ondernemer is eindverantwoordelijke
Ook McCain zegt aan de norm te voldoen, en wijst naar de ondernemer als eindverantwoordelijke. ‘Als die de richtlijnen volgt op de verpakking, voldoen onze producten en vallen ze binnen de norm’, zegt Bobby de Graaf van McCain. ‘Wanneer je de voorschriften niet naleeft, wijk je af van de maximale kwaliteit. Bak je langer, korter of op een andere temperatuur, krijgt je niet 100 procent kwaliteit.’
Smaakvol en krokant
Farm Frites moedigt het initiatief van ProFri zelfs aan. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat onze friet deze test met glans doorstaan. We zien het zelfs als kans om onze klanten te laten zien dat wanneer je de bakinstructies volgt, je de lekkerste friet serveert’, aldus woordvoerder Kim Kraakman. Farm Frites verwijst klanten voor extra tips en informatie ook door naar de website Goodfries.eu, een initiatief van de internationale koepelorganisatie van frietfabrikanten (EUPPA).
Snackkoerier heeft nog geen reactie ontvangen van Aviko.