Toprestaurant in Cuijk gaat verder als luxe frituur

Toprestaurant in Cuijk gaat verder als luxe frituur
Topkok Peter De l’Ange gaat verder als frituurder. Foto: Berry Poelen.

De eigenaren van toprestaurant Carpe Diem in Cuijk hebben besloten hun zaak om te bouwen tot frituur. Eind december sluiten Anita en Peter en De l'Ange de deuren om een paar maanden later weer open te gaan, met een andere naam en ander aanbod.

Anita en Peter De l’Ange draaien op tweede kerstdag hun laatste diner. Daarna bouwen ze hun restaurant Carpe Diem in Cuijk om tot een luxe frituur. Het is de bedoeling om hun nieuwe zaak, De Schalkse Vlaming, in april of mei 2019 te openen, zo meldt De Gelderlander.

Fysiek zwaar

De ondernemers hebben de beslissing niet van de één op andere dag genomen, vertelt Anita De l’Ange. ‘We zijn er al een paar jaar mee bezig. Je gaat op een gegeven moment nadenken over hoe lang je dit nog kunt en wilt doen. Want fysiek en mentaal is het best zwaar. En nu gaat het nog prima, maar over tien jaar is het misschien anders. We zijn nu nog fit genoeg om iets anders op te zetten. Als je te lang wacht, heb je de kracht niet meer.’

Zelf zal ze geen onderdeel zijn van de dagelijkse operatie. ‘Peter gaat de frituur beginnen met een iemand anders, een jonge partner. De bedoeling is dat hij straks wat meer afstand kan nemen, dus dat de zaak gewoon draait als hij er niet is.’

Afhaal, restaurant en dakterras

Carpe Diem is gevestigd op de eerste verdieping van een pakhuis uit de achttiende eeuw. De keuken is beneden. Dat wordt ook indeling van frituur De Schalkse Vlaming. Het zitgedeelte is straks op de eerste verdieping, waar nu ook het restaurant is. Beneden, op de begane grond, komt een afhaalgedeelte.

Het restaurant heeft nu dertig zitplaatsen, maar dat worden er straks meer. ‘We kunnen alles wat dichter op elkaar zetten, dus ik denk dat we uitkomen op ongeveer veertig tot vijftig zitplaatsen.’ Het pand heeft ook een dakterras, waar nu plek is voor dertig gasten.

Mooi broodje hamburger

Over het menu is op dit moment nog weinig bekend. ‘Geen berenklauw of nasibal,’ zegt Peter De l’Ange tegen de Gelderlander, ‘maar een mooi aangekleed broodje hamburger bijvoorbeeld.’

Volgens Anita De l’Ange gaat haar man veel zelf maken. ‘Ook sauzen zoals mayonaise, dat doet hij nu ook. Verder moet je denken aan verse friet en eigen stoofvlees. Of een broodje garnalenkroket met Hollandse garnalen erbij, net iets meer ‘af’. De kroketten maakt hij niet zelf. Die komen van Valuas, een sterrenrestaurant in Venlo, dat een eigen krokettenlijn heeft.’

De prijzen van de luxe frituur zullen straks net iets hoger zijn dan een cafetaria. ‘Frites Atelier vinden we te duur. We willen ons niet uit de markt prijzen’, aldus Anita De l’Ange.

Bib Gourmand

Restaurant Carpe Diem heeft 21 jaar in de Kerkstraat in Cuijk gezeten, met Peter De l’Ange in de keuken en Anite De l’Ange als gastvrouw. De zaak is door Michelin bekroond met een Bib Gourmand, een onderscheiding voor restaurants met een driegangenkeuzemenu tot 37 euro.

Peter De l’Ange, een geboren Belg, is opgegroeid in de frituurwereld; zijn moeder heeft 25 jaar een frituur gehad in de buurt van Brugge.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.