Het Frituurfestival draait om de snelle hap en biedt bezoekers de kans unieke en innoverende snacks te proeven. Deze editie vindt plaats in en rondom EM2, en is met zowel binnen- als buitenlocaties op het voormalig suikerunieterrein in Groningen de grootste editie tot nu toe.
De ‘snackinnovators’ die dit jaar deelnemen zijn:
1. Tante Nel (Rotterdam)
Tip: FrikanNellen
2. Stadslab (Groningen)
Tip: Spaanse croquettas met serranoham en Sriracha-mayonaise
3. Cafe de Plak (Nijmegen)
Tip: gehaktloze kaasgehaktballen
4. De Wilde Slager (Groningen)
Tip: gefrituurde ganzenstrips
5. OOST (Groningen)
Tip: de vegan kapsalon
6. Cafetaria de Paardeschuur (Groningen)
Tip: eierballen, met name de gigantische hoeveelheid variaties die zij op deze oer-Groningse snack bedacht hebben
7. PEP Party en Patat (Giethoorn)
Tip: de party. Vooral in combinatie met patat.
8. Snackbar van de toekomst
Tip: tofu kipnuggets
9. Oliehoorn
Tip: Oliehoorn komt, naast de bekende sauzen, een nieuwe saus brengen die tijdens het Frituurfestival voor het eerst te proeven zal zijn.
10. De Zwammerij
Tip: met biologische Oesterzwam bitterballen en rundvlees bitterballen
11. De Bruine Fruitschaal
Tip: uit zijn eigen ‘vetpan’ tipt Weersing zijn nieuwste innovatie: het Baasplankje. Dit is een plankje met vier of vijf kaaskroketten die je kunt combineren met bier.
Rad van frituur
Naast de voedselprojecten is er nog meer frituurgerelateerd vermaak zoals het Rad van frituur en een frikadellen goochelaar. Ook zijn er oud Hollandse spelen en is er voor de kinderen een springkussen.
Café de Plak neemt zijn DJ’s mee om het evenement te voorzien van een muzikaal sausje, daarnaast zijn er drie live bands.
Kaarten voor het Frituurfestival kosten €5 in de voorverkoop en €8,50 aan de deur. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Het festival begint om 12.00 uur en eindigt om 22.00 uur.
Groeiplannen
Het Frituurfestival, dat dit jaar voor de vierde keer wordt georganiseerd, moet de komende jaren uitgroeien tot een groter evenement. Dat is althans het doel voor organisator Jornt Weersing. Vorig jaar waren er acht deelnemers, en tussen de 600 en 700 bezoekers. Weersing verwacht dit jaar 1000 bezoekers. Hij wil het Frituurfestival volgend jaar ook in Eindhoven organiseren en werkt daarin samen het Nederlands Frituurcentrum van Frans van Rooij