Jeffrey Claassen liet veertien deelnemers achter zich met zijn creatie ‘Cherry Blossom’. Mark van Gaal van IJs & Spijs in Haps pakte de tweede plaats en het brons was voor Kees Baars jr van IJsie Prima in Callantsoog. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de IJs-Vak in de Evenementenhal Gorinchem.
Suikerspin op een kersenboompje
De winnende ijscoupe bevat bijzondere smaakcombinaties. De presentatie van Cherry Blossom viel op door een behoorlijke toef suikerspin bovenop een kersenboompje. Een afgedekt Japans kommetje bevatte een combinatie van sorbetijs van zwarte kersen, witte chocolade-ijs met jasmijnbloesem en demi-ijs van rode vruchten. Daarbij een saus van zwarte kersen met yuzu, crumble van amarettini met crunch van gepofte rijst (gecoat met pure chocolade) en een wafel van sakurabloesem. Daarbovenop onder meer limoenmeringues in de vorm van bloesem en shiso-cress. Hij staat op de kaart voor 10 euro.
Vier ijscreaties
Tijdens de wedstrijd om De Gouden IJscreatie moesten de deelnemers live op het podium vier identieke ijscreaties maken binnen zes minuten voor publiek, een vakjury, een kinderjury en achter de coulissen de ‘blinde jury’. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Ambachtelijk IJscentrum.
De drie ijsbereiders zijn tevens genomineerd voor de IJssalon van het Jaar, samen met de top 3 van de Gouden IJsspatel. Dit zijn de zes genomineerde ijssalons.
Drie hamburgertjes
De creatie Bonboloni con gelato van Joost Coolegem, van IJssalon Matteo in Oisterwijk, werd door de kinderjury verkozen tot beste IJscreatie. Drie gevulde beignets met daarin kersensorbet, hazelnootroomijs en yoghurtijs. Daaronder een lobbig geklopte slagroom anglaise en gezouten caramelsaus. Verse frambozen, pistachenootjes, hazelnootkorkant en chocoladesnippers maakten de coupe af. De 9-jarige Krijn Plugge was erg te spreken over de ijscreatie van Coolegem. “Ik vond hem heel leuk en lekker. Het leken net kleine hamburgertjes.’