ProFri, VCHO en NHG presenteren protocol ook in het Chinees

ProFri, VCHO en NHG presenteren protocol ook in het Chinees
Big Bread Kitchen Hilvarenbeek. Foto: Peter Roek

ProFri, VCHO en NHG hebben onlangs hun gezamenlijke horecaprotocol gepresenteerd. Deze wordt regelmatig geüpdatet op de websites van de vakverenigingen. Nieuw is dat het protocol nu ook in het Chinees beschikbaar is.

‘Naast de veiligheid van de gasten is het ook van belang de medewerkers te beschermen tegen het (werk gebonden) risico op besmetting. Omdat zowel in de cafetaria als in de restaurantsector veel Chinese ondernemers actief zijn, is dit protocol ook voorzien van een Chinese vertaling’, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij namens de drie organisaties.

Afgelopen weken hebben de vakverenigingen ‘in nauwe samenspraak’ met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een horecaprotocol opgesteld. Dit document is bedoeld om de horecaondernemers te ondersteunen bij de implementatie van de richtlijnen en maatregelen van het RIVM en de Rijksoverheid in de horeca.

Meer ruimte voor eigen verantwoordelijkheid

In principe komt het protocol van ProFri, VCHO en NHG overeen met dat van Koninklijke Horeca Nederland, zegt Van Rooij. ‘Maar KHN voegt er een aantal dingen aan toe waarvan wij denken dat dat niet hoeft. Ze zeggen bijvoorbeeld dat er maximaal drie mensen in het afhaalgedeelte mogen staan. Dat is helemaal niet gezegd. Het gaat erom dat de 1,5 meter afstand wordt gewaarborgd. Wij geven meer ruimte voor de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf om de RIVM-richtlijnen en regels in de noodverordeningen toe te passen.’

Het protocol van het trio wordt regelmatig aangepast. De meest actuele versie is te vinden op de websites van de vakverenigingen.

Voor iedereen toegankelijk

De samenwerkende organisaties benadrukken dat het protocol ‘uiteraard’ door iedereen gebruikt mag worden en niet alleen is voorbehouden aan de leden van de drie organisaties. ‘De coronacrisis treft ons allemaal. De slogan van de Rijksoverheid is niet voor niets: Alleen samen krijgen we corona onder controle.’

Protocol is geen wet

Hoewel protocollen doorgaans worden opgesteld in samenwerking met onder meer de betreffende ministeries, is er geen instantie die de documenten goedkeurt. Dat geldt ook voor de horecaprotocollen van de brancheverenigingen. Een ministerie kan er alleen adviezen over uitbrengen. Ondernemers zijn ook niet verplicht om een bepaald protocol te volgen. Het is een handvat dat kan helpen om te voldoen aan de wettelijke regels.

Check de noodverordening

Het is raadzaam om eerst bij de lokale overheid te checken wat de wettelijke regels zijn. Deze staan vermeld in de Noodverordening Covid-19, die de 25 veiligheidsregio’s in Nederland naar eigen inzicht hebben overgenomen. Deze noodverordening wordt bijgesteld als dat vanwege veranderingen rondom het virus nodig is. Dit document is te vinden op de website van de veiligheidsregio en gemeente.


Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.