Tot die tijd zal een strenge lockdown gelden, maar een avondklok blijft naar verwachting uit.
Wat gebeurt er met hotels?
Over sluiting van hotels en cafetaria’s is nog niets definitief bekend. Volgens NRC ligt het sluiten van restaurants in hotels als optie op tafel. NOS meldt dit al als feit.
Dit wordt ook tegenover Misset Horeca bevestigd door bronnen dicht bij het vuur. Zover nu bekend mag overnachten wel, maar eten in het restaurant niet meer. Dat zou dan via bijvoorbeeld roomservice moeten plaatsvinden. ‘De diner-shows en optredens in hotels hebben echt kwaad bloed gezet bij het kabinet,’ klinkt het. In eerste instantie zou het kabinet hotels volledig hebben willen sluiten.
Roomservice
Of roomservice blijft toegestaan in hotels is nog niet definitief, zo laat KHN weten. Het kabinet wil dit ook verbieden, zo klinkt het uit Den Haag. ‘Er wordt gelobbyd om de roomservice in stand te houden.’
Afhaal en maaltijdbezorging
Afhaal en maaltijdbezorging zou toegestaan blijven in de huidige vorm.
Contactberoepen
RTL Nieuws meldde dat het kabinet ook denkt aan een avondklok tijdens Oud en Nieuw. Wel zouden contactberoepen zoals kappers, en culturele instellingen, waaronder theaters, dicht moeten.
De maatregelen gaan vannacht om twaalf uur al in, om een run op winkels morgen te voorkomen. Contactberoepen zoals de fysio en massagesalons moeten ook stoppen, en mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven.
Scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten, en op online onderwijs overstappen.
Toespraak Torentje
Premier Mark Rutte houdt maandag om 19.00 uur een toespraak vanuit het Torentje. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. Het is de tweede keer dit jaar dat de minister-president een toespraak over de coronacrisis houdt vanuit het Torentje.
Maandagochtend zei coronaminister Hugo de Jonge voorafgaand aan een spoedoverleg dat de situatie ‘ernstig’ is en er volgens hem meer nodig is. Uiteraard kijkt het kabinet naar maatregelen die Duitsland neemt, zei hij, maar ‘wij hebben wel echt te maken met de Nederlandse situatie’. In Duitsland geldt vanaf aanstaande woensdag een strenge lockdown, waarbij niet-essentiële winkels dichtgaan en ook scholen de deuren sluiten.
Het aantal coronabesmettingen neemt sinds begin deze maand weer toe. De afgelopen dagen zijn het er weer meer dan 9000 per dag.
Coronamaatregelen per sector
Sinds half oktober geldt er een gedeeltelijke lockdown, onder meer de horeca werd gesloten. Maar er werden sindsdien ook weer enkele versoepelingen doorgevoerd. Zo mochten mensen weer naar de bioscoop en dierentuin.
Crisisoverleg
Het kabinet is maandag bijeen geweest om besluiten te nemen over de zware ingrepen. Het extra crisisoverleg en de ministerraad volgden op het Catshuisoverleg zondag. Daar hebben deskundigen de ontwikkelingen met het coronavirus toegelicht.
Aanleiding voor de drastische ingrepen zijn de oplopende besmettingscijfers de afgelopen week. Zondag werden bijna 10.000 nieuwe besmettingen gemeld, een ruime verdubbeling vergeleken met enkele weken geleden.