Snackbar Eegdeman in Stolwijk werd dertig jaar gerund door broers Gerard en Ton en zus Barry Eegdeman. Vader Gerrit richtte de zaak in 1959 op en de familie bouwde in al die jaren een grote naam op in Stolwijk en omgeving. Nadat Gerrit Eegdeman in 2018 overleed, vonden de kinderen het tijd om de snackbar te verkopen. Binnen de familie waren geen opvolgers.
Nieuwe gezichten, nieuwe uitstraling
Doudou He en zijn ouders zijn sinds 2 april de nieuwe gezichten van de cafetaria in Stolwijk. Daarvoor was Doudou al 1,5 maand te zien in de zaak terwijl hij door de vorige eigenaren werd ingewerkt. Halverwege mei is de cafetaria omgebouwd tot Family-vestiging, met onder meer nieuwe tafels en stoelen en een nieuwe werkbank. Het afhaalgedeelte is klaar, aan het restaurant wordt momenteel nog gewerkt.
Family Stolwijk heeft binnen ruim dertig zitplaatsen en op het terras ruim veertig, waarvan de helft vanwege de coronamaatregelen in gebruik is.
Keuze voor een cafetaria
De nieuwe eigenaren hebben geen ervaring in de cafetariabranche, wel in andere horecazaken. ‘We hebben alle drie in de horeca gewerkt. Ikzelf in de bediening in een sushi-restaurant, mijn moeder in een Surinaamse broodjeszaak en mijn vader in de keuken van een Chinees restaurant. We wilden altijd al samen een zaak runnen en we denken dat een cafetaria een goede business is.’
Ze kwamen in contact met Family via een tante, Christina Xiang van Foodmaster Werkhoven. ‘Zij heeft ons in het hele traject geholpen en kwam ook de zaak in Stolwijk op het spoor.’
Naam is verdwenen, producten zijn gebleven
Het is niet makkelijk om een horecabedrijf over te nemen dat al zo lang zo geliefd is, weet Doudou. ‘Mensen vinden het best jammer dat de naam Eegdeman van de gevel is verdwenen. En als mensen bellen en ze de naam Family Stolwijk horen, raken ze soms in de war en denken ze dat ze een verkeerd nummer hebben gedraaid. Toch doen wij precies wat de vorige eigenaren deden. Ze stonden vooral bekend om Grote Kaas, een huisgemaakte kaassoufflé. Ook de kruidenboter is altijd populair geweest en hebben we behouden.’ In het eethuis wordt de kruidenboter vaak geserveerd bij de huisgemaakte varkenshaassaté.
Gedurfde stap
Er zijn ook mensen die het gedurfd vinden van de nieuwbakken ondernemers om de beroemde cafetaria in Stolwijk over te nemen, zegt Doudou. ‘Ze vinden het best stoer dat we in corona-tijd deze stap durven te zetten en de zaak een frisse, moderne uitstraling hebben gegeven.
Vaste klanten zien niet alleen maar nieuwe gezichten in de cafetaria. Het team van acht medewerkers is gebleven. Ook Barry Eegdeman en haar twee dochters zijn nog in de zaak te vinden.