Ondernemer Michael Hu (49) heeft sinds drie weken twee robots in de zaak. Eén staat bij de deur om gasten te begroeten en kan zich niet verplaatsen. De andere werkt in de bediening en rijdt van de keuken naar de betreffende tafel om de bestellingen weg te brengen. Medewerkers toetsen en tafelnummer in, en als gasten hun bestelling hebben gepakt, drukken ze op een knop waardoor de robot weer terug naar de keuken gaat.
Bedienen en gesprekjes voeren
De robot draait op de software van Alexa van Amazon, en spreekt Engels, Chinees en een beetje Nederlands. Gasten kunnen, net als bij Alexa, gesprekjes voeren met de robot. Een bestelling voor twee kan de robot makkelijk meenemen, bij grotere bestellingen loopt er een medewerker mee naar tafel. De bewegende robot kostte omgerekend zo’n 4000 euro, laat Hu weten. De robot bij de ingang was 800 euro.
Robots aangeschaft vanwege corona
Hu besloot in maart al om de robots aan te schaffen, samen met zijn goede vriend Sheng Chen, directeur van Big Bread Kitchen. Chen heeft dezelfde robots in zijn nieuwste zaak in Tiel, de flagshipstore van de formule. ‘Al in het begin van de lockdown hebben we dit besproken. Op deze manier kunnen we veiliger werken, met minder contact tussen medewerkers en gasten. Maar het helpt ons echt in de werkzaamheden, dat had ik niet verwacht. De robot kan bijvoorbeeld de drankjes wegbrengen, zodat wij door kunnen werken aan de bakwand.’
Mensen komen van ver
Hu heeft al veel bekijks gehad. ‘En dat terwijl ik er helemaal geen reclame voor heb gemaakt. Ik wil natuurlijk niet dat er teveel mensen naar de zaak komen. Maar mensen zijn nieuwsgierig, vinden het hartstikke leuk.’ Volgens de ondernemer zijn mensen zelf uit Drenthe gekomen om de robots te aanschouwen.
Meerdere horecazaken met robots
Naast Hakze en Big Bread Kitchen in Tiel zijn er andere Nederlandse horecazaken met robots. Restaurant Dadawan in Maastricht zet sinds mei robots in om de 1,5 meter-regel te waarborgen. Sinds juli heeft ook sushirestaurant Oishi Fusion in Sliedrecht robots in de bediening.